Helikopterkamp med tre

De tre forskjellige helikoptertypene er Sikorsky S 92, Agusta Westland EH-101 og NHIndustries NH90.

Alle disse helikoptrene tilfredsstiller Justisdepartementet krav til nye redningshelikoptere, fastslår Helikopterfaglig Forum, HF.

HF har på oppdrag fra departementet vurdert de forskjellige helikopterne i forbindelse med at dagens Sea King helikoptere skal pensjoneres innen 2010. Erstatningen av helikopterne bør være gjennomført innen 2008, heter det i innstillingen.

14 NH 90 er nylig kjøpt inn av Forsvaret som et nytt enhetshelikopter til bruk på kystvakt og nye fregatter.

Utvalget, under ledelse av Christian Baklund, er ikke helt fornøy med den versjonen Forsvaret har kjøpt. De norske myndighetene hadde en baktanke om at 10 av NH 90-helikoptrene kunne brukes til redningsvirksomhet. Men utvalget slår fast at denne versjonen ikke tilfredsstiller kravene til nytt redningshelikopter.

HF mener derfor at en reell anbudskonkurranse mellom de tre leverandørene vil gi det beste resulatet for Redningstjenesten.

HF anbefaler også at vedlikehold av helikopterne settes ut på anbud. De mener at den faglige kompetansen på helikoptere i Norge er meget høy og at sivile verksteder er minst like effektive som de militære.

Dette er også et ledd i Forsvarets totale strategi på konkurranseutsetting av tjenester.

Alle tre helikptertypene er større enn dagens Sea King. S 92 er allerede bestilt av Helikopter Service for bruk i trafikken i Nordsjøen, mens NH 90 skal brukes av Forsvaret.

Danskene har valgt å bruke EH-101 i sin redningstjeneste.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.