OLJE OG GASS

Helge Lund slutter i Statoil

Overtar britiske BG Group.

Helge Lund slutter som konsernsjef i Statoil, for å gå inn i stillingen som konsernsjef i et annet internasjonalt olje- og gasselskap. Han fratrer stillingen i Statoil umiddelbart.
Helge Lund slutter som konsernsjef i Statoil, for å gå inn i stillingen som konsernsjef i et annet internasjonalt olje- og gasselskap. Han fratrer stillingen i Statoil umiddelbart. Bilde: Peder Qvale
Stein Jarle OlsenTestansvarlig
Ina AndersenIna AndersenJournalist
15. okt. 2014 - 08:06

Helge Lund har meddelt styret at han vil slutte i stillingen som konsernsjef i Statoil.

Lund slutter i selskapet etter eget ønske, melder Statoil i en pressemelding. På morgenkvisten melder BG Group at Helge Lund skal overta som konsernsjef hos dem.

– Helges meritter snakker for seg selv. Han har bygget opp en lete- og produktportefølje i verdensklasse i Statoil, og selskapet er nå viden beundret for sin tekniske ekspertise, økonomiske resultater og sterke verdibaserte kultur. Helge passer perfekt til å lede BG Group i den neste vekstfasen, og til å sette fart i verdiskapingen for våre eiere. Styret og jeg er svært glade for å ha sikret oss denne ansettelsen, sier styreleder Andrew Gould i BG Group i en pressemelding.

Styret i Statoil har konstituert Eldar Sætre som konsernsjef med umiddelbar virkning.

Takker Lund

– Jeg vil takke Helge Lund for hans store innsats for Statoil gjennom ti år. Statoil er blitt et sterkere selskap under hans ledelse.  Tiåret har vært preget av forbedret sikkerhet, betydelig internasjonal vekst og sterk utvikling av norsk sokkel. Leteresultater og avkastning for aksjonærene har vært blant de beste i industrien, og selskapets integritet og verdimessige plattform er styrket, sier Svein Rennemo, styreleder i Statoil, i meldingen.

Lund tiltrådte stillingen som konsernsjef i Statoil 16. august 2004, og ledet også selskapet gjennom fusjonen med Norsk Hydros olje- og gassdivisjon.

– Jeg kunne fortsatt noe lenger, men det er en tid for alt. Fornyelse er viktig, både for Statoil og for meg. Etter en samlet vurdering kom jeg til at tiden er inne for et skifte. Jeg har både lyst og energi til å påta meg en ny lederutfordring, og jeg fant at denne muligheten er den rette, sier Lund i meldingen.

I pressemeldingen fra BG Group uttaler han også at han gleder seg til å begynne i den nye stillingen.

– Jeg ser fram til å bli en del av denne organisasjonen og jobbe med BG’s ansatte for å utvikle selskaper til dets fulle potensial.  

Les også: Nå har trollmannen i Lundin gjort det igjen

Slutter umiddelbart

Lund fratrer umiddelbart. Det utbetales ikke sluttvederlag utover lønn i oppsigelsestiden frem til 1. mars 2015. I denne perioden står Helge Lund til disposisjon for selskapet.

Ordningene for pensjon, bonus og langtidsinsentiver avvikles i tråd med avtalene som er inngått og Statoils praksis.

Solid lønn

Lund vil ha til salt i maten også i BG Group.

Ifølge pressemeldingen vil ha ha en grunnlønn på 1,5 millioner pund, altså cirka 15,5 millioner kroner med dagens kurs. Det er bare litt mer enn han hadde i skattbar inntekt i fjor, viste Teknisk Ukeblads oversikt nylig.

Lønnen er fast i de fem første årene av ansettelsen. Lund får videre pensjonsavsetninger på 30 prosent av grunnlønna, altså rundt 4,5 millioner kroner.

Han vil i tillegg få en bonusordning. Denne bonusen kan være på opptil 200 prosent av grunnlønnen, altså drøyt 30 millioner kroner.

Lund får også utdelt aksjer for 12 millioner pund fordelt over fem år, i tillegg til en relokaliseringssum på maksimalt 480.000 pund, rundt fem millioner kroner.

Via selskapets såkalte LTIP-program (Long Term Incentive Plan) ligger det også et potensial for Lund til å hente ut aksjer for opptil seks ganger grunnlønna, noe som totalt kan bringe årslønna hans opp i nærmere 150 millioner kroner.

Konstituert

Konstituert konsernsjef Eldar Sætre har vært en del av Statoils konsernledelse siden 2003, som økonomi- og finansdirektør til 2010 og siden som leder for forretningsområdet Markedsføring, prosessering og fornybar energi.

Som konstituert konsernsjef vil Eldar Sætre ha en grunnlønn  på 5,7 millioner kroner. Han deltar i tillegg i Statoils program for variabel lønn og langtidsinsentivordning, med vilkår på linje med avtroppende konsernsjef.

Les også: Yme har stått forlatt i over to år. Nå skal 100 mann klargjøre skrotingen

Eldar Sætre, konstituert konsernsjef i Statoil fra 15. oktober 2014.
Eldar Sætre, konstituert konsernsjef i Statoil fra 15. oktober 2014.

Leter etter ny konsernsjef

Styret i Statoil har nedsatt et underutvalg med fire av styrets medlemmer som har startet arbeidet med å finne ny konsernsjef, og vil også engasjere en ekstern rådgiver i søket.

Styrets underutvalg for rekruttering av konsernsjef består av styreleder Svein Rennemo, styremedlemmene Grace Reksten Skaugen, James Mulva og Lill Heidi Bakkerud (ansattvalgt).

Saken blir oppdatert.

Les også:

Derfor er oljeprisen i fritt fall

– Statoils sparemodus kan gjøre Lundin til operatør på Sverdrup  

Disse selskapene benytter nedgangstider i oljebransjen til å ansette  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.