INDUSTRI

– Hele industrigrener kan gå tapt

Sentralbanksjef Svein Gjedrem sier norsk arbeidskraft aldri har vært så dyr som nå.
Sentralbanksjef Svein Gjedrem sier norsk arbeidskraft aldri har vært så dyr som nå. Bilde: Ole Ketil Helgesen
Ole K. Helgesen
9. juni 2010 - 10:42

– Det har aldri vært mer lønnsomt å flytte virksomheter ut av landet. Norsk arbeidskraft har aldri vært så dyr som nå. Og norske virksomheter vil ofte tape i anbud og konkurranser når det nå er mye ledig kapasitet i andre land, sier sentralbanksjef Svein Gjedrem.

For mye oljepenger

Han advarer mot at oljepengebruken kan føre til at hele industrigrener kan gå tapt og sier at kostnadsnivået må reduseres vesentlig når oljeproduksjonen faller.

– Det er for tidlig å trekke konklusjoner om hvor vellykket Norges handtering av oljerikdommen har vært. Om ett tiår eller så, når petroleumsproduksjonen faller markert og oljefondet ikke lenger stiger, må kostnadsnivået i Norge reduseres vesentlig i forhold til andre land. Det kan bli smertefullt selv om vi har egen valuta og flytende kurs. Velferdsstatens ordninger kan også ha blitt for omfattende.

Feber i økonomien

– Det norske kostnadsnivået er et termometer som kan si hvor mye norsk økonomi tåler uten å bli smittet av en alvorlig hollandsk syke. Temperaturen er nå høy, sier han.

Begrepet ”hollandsk syke” stammer fra de negative virkningene som bruken av inntektene fra de store gassforekomstene i Groningen-feltet fikk for Nederland. Inntektene, fra slutten av 1960-tallet, finansierte en sterk vekst i offentlige utgifter.

Det førte til høyere kostnader og nedbygging av industri og en kraftig økning i arbeidsledigheten i første halvdel av 1980-tallet.

Lønnsnivået

Ifølge Gjedrem er det norske kostnadsnivået nesten 20 prosent høyere enn gjennomsnittet blant våre handelspartnere.

Han peker på at den årlige bruken av oljeinntektene økt med gode 100 milliarder kroner siden årtusenskiftet.

– Over de neste ti årene kan det ifølge usikre prognoser i offentlige dokumenter ligge an til at ytterligere 40 milliarder fases inn, sier han.

Johnsen enig

Finansminister Sigbjørn Johnsen var også tilstede på seminaret ”Olje i økonomien” i Stavanger. Han støtter sentralbanksjefen.

– Kostnadsnivået er en utfordring. I Europa blir det liten vekst i årene som kommer, og vi må derfor holde lønnsutviklingen på et fornuftig nivå. Men store inntekter gir store fristelser. Det vet jeg som har vokst opp like ved Norsk Tipping på Hamar, sier Johnsen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.