KLIMA

– Heidi Sørensen er klimameldingens mor

Erik Solheim synes ikke andre skal stjele æren for klimameldingen.

30. apr. 2012 - 08:29

Tidligere miljø- og utviklingsminister Erik Solheim betegner avgått statssekretær Heidi Sørensen som klimameldingens mor.

Les TUs intervju fra februar:

«Er det egentlig Heidi Sørensen som er miljøvernminister, Erik Solheim?» 

Tok bladet fra munnen

Onsdag la regjeringen, med statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) i spissen, fram klimameldingen.

SV-ledelsen høstet ros, men i et intervju med NRK Ukeslutt lørdag tar tidligere miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) bladet fra munnen.

– Det er en ting jeg er litt irritert over, og det er at ikke den personen som virkelig har æren for alt det positive i klimameldingen, får det. Det er statssekretær Heidi Sørensen som er den sentrale aktør i denne klimameldingen. Hun forhandlet den da jeg var statsråd, hun har forhandlet den etterpå. Hun er klimameldingens mor, og hun burde få æren og andre burde ikke forsøke å stjele den, sier Solheim.

Til Dagens Næringsliv sier Solheim også at det meste i klimameldingen har vært klart lenge.

Les også: – Ingeniører i nøkkelrolle for klima

Sørensen sluttet

Fredag ble det kjent at Heidi Sørensen slutter som statssekretær i Miljøverndepartementet, en stilling hun har hatt siden 2007.

Erik Solheim ble byttet ut av regjeringen mot sin vilje 23. mars.

Sørensen skrev selv på sin egen Facebook-side fredag at hun hadde informert SV-ledelsen om at hun ønsket å fratre fra kommende høst av private grunner.

– Jeg har forståelse for at den nye ledelsen på denne bakgrunn valgte en mer langsiktig løsning enn hva jeg kunne tilby, selv om mitt primære ønske var å jobbe for Bård Vegar fram til høsten 2012, skriver Sørensen.

Erik Solheim skryter av Sørensen og sier at hun omtrent kan mer om miljøvern enn alle de andre til sammen.

– Det er en svakhet for SV og en svakhet for landet at hun slutter, og hun burde fortsette, sier han.

CO2-avgift

Den avgåtte ministeren mener for øvrig at det er mye bra i klimameldingen, men peker på én svakhet.

– Den største svakheten er at vi ikke har fått på plass en høyere pris på CO2-utslipp. Jeg tror både næringslivet, bilister og andre ville hatt en fordel av om vi hadde hatt en opptrappingsplan for en slik CO2-avgift. Da ville næringslivet visst hva de hadde å forholde seg til etter 2015. Bilistene ville vite at riktignok går prisen på bensin litt opp, men med innføring av mer drivstoffgjerrige motorer, så blir det ikke dyrere for husholdningene, sier han.

Det er en oppfatning Heidi Sørensen deler.

Overfor Dagens Næringsliv sier hun at den åpenbare svakheten i klimameldingen er at den ikke innebærer noen økning i CO2-avgiften i ikke-kvotepliktig sektor.

Les også: Klimameldingen gir minimale kutt for oljenæringen

Halvorsen avviser

Tidligere SV-leder Kristin Halvorsen avviser Erik Solheims påstand om at det meste i klimameldingen var klart før Solheim gikk av som statsråd.

– Jeg synes SV har fått på plass mye i meldingen som ikke var der i februar. Det er på grunn av Heidi Sørensen og den nye statsråden. Jeg vil oppfordre Solheim til litt romslighet her, sier hun til Dagens Næringsliv.

Les mer om klimameldingen:

Teknologifondet mangler opptrappingsplan 

Nye byggregler må på plass

Passivhus blir påbudt

Enova glad for ny rolle

– Klimameldingen gir full miljøseier 

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.