PRODUKSJON

Hederspris til automatiseringsnestor

6. mars 2001 - 15:00

Prisen, som ble utdelt for første gang, ble overrakt av Tom Vidar Skaret fra Teknisk Nytt under åpningsseminaret på automatiseringsmessen PA 2001.

-Jeg er dypt rørt. Man kan bli flau av mindre. Jeg velger å tolke prisen som en honnør til miljøene på ITK og Sintef Reguleringsteknikk, sa Balchen i sin takketale.

Ifølge statuttene skal hedersprisen gå til en person som på ett eller flere områder i vesentlig grad har bidratt til å fremme en positiv utvikling innen automatisering i Norge.

Jens G. Balchen har også tidligere mottatt en rekke priser. Han var en av de viktigste pådriverne da ITK ble opprettet på femtitallet, og har siden vært den mest sentrale personen i det norske automatiserings- og kybernetikkmiljøet. Han ledet ITK fra 1954 til han gikk av med pensjon i 1996. Over 60 dr. ing. studenter har hatt Balchen som veileder.

Prisvinneren har også vært gjesteforeleser og gjesteprofessor ved en rekke universiteter verden over. Han har vært tilknyttet en lang rekke internasjonale organisasjoner, var delaktig i etableringen av Norsk Forening for Automatisering, og har hatt en sentral rolle under etableringen av flere norske bedrifter -senest Cyberlab AS i 2000.

Selv om Balchen blir 75 år i år, er han fortsatt i full aktivitet. For tiden er han engasjert i å etablere et helautomatisk hummerklekkeri på Tjeldbergodden.

-Hvis vi får på plass finansieringen på 100 millioner kroner innen juni, kan de første hummerne klekkes i oktober 2003, sa Balchen under sitt hovedforedrag på PA 2001.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.