IKT

HD-video i operasjonssalen

Finn Halvorsen
17. aug. 2006 - 08:08

Landets posisjon skyldes ikke minst St. Olavs Hospital i Trondheim. Her er nye audiovisuelle og IT-løsninger fra blant andre Sony tatt i bruk.

Sonys leveranser omfatter HD-video (High Definition) og avansert utstyr for høykvalitets bildeprosessering i to operasjonsstuer.

Løsningen er den første i sitt slag som tas i bruk i Europa. Installasjonene omfatter også utstyr i kontrollrommet, klargjøringsrom for pasienter samt undervisningsrommet.Perfekt for undervisning

Den nye teknologien åpner nye muligheter for undervisning. Studentene kan se sofistikerte teknikker i praksis – uten å måtte henge over skulderen på kirurgen som utfører operasjonen. Digital lagring av bildene gjør at de også lett kan hentes frem av annet autorisert helsepersonell.

DICOM-standarden (Digital Imaging and Communication in Medicine) ble opprinnelig utviklet ut fra behovet for å få stillbilder fra ulike typer bildegenererende medisinsk utstyr som MR- og CT-skannere fra ulike leverandører på samme format.

Økende bruk av videoutstyr på sykehusene gjorde det nødvendig også å innlemme levende bilder i standarden. MPEG-2 er nylig valgt som standard filformat for levende bilder i DICOM-standarden.Flere sykehus

– Vi håper selvsagt også på ytterligere leveranser til St. Olav byggetrinn 2, basert på de erfaringene sykehuset får med de første installasjonene, sier Vidar Liverød, Norden-sjef i Sony.

Han forteller også om leveranser til flere andre norske sykehus, som for eksempel Ullevål, Arendal og Tønsberg.

HD-utstyr vil inngå i stadig flere leveranser etter hvert som teknologien blir tatt i bruk i flere medisinske apparater. Eksempelvis er HD endoskoper nå i ferd med å slå gjennom.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.