KLIMA

– Havisen forsvinner ikke

KLIMA: Iskappen i Vest-Antarktis kan forsvinne, men havisen i Arktis kan reddes, sier Dirk Notz.
KLIMA: Iskappen i Vest-Antarktis kan forsvinne, men havisen i Arktis kan reddes, sier Dirk Notz. Bilde: Dag Yngve Dahle
Dag Yngve Dahle
28. jan. 2011 - 15:27

TROMSØ: – Er nedsmeltingen av havisen i Arktis ustoppelig? Vil isen forsvinne? Vår forskning tyder på at isen ikke vil smelte for godt. Ismengden i sommersesongen ser i stedet ut til å være relativt stabil, sier Dirk Notz, forsker ved Max Planck Institute for Meteorology i Hamburg.

Under den store nordområdekonferansen Arctic Frontiers i Tromsø denne uken viste han til et klart mønster i issmeltingen.

Vekselvis

– Vi ser at et år med mye issmelting alltid følges av et år med mindre smelting. Våre klimamodeller viser at isen vil komme tilbake til samme nivå innen ett til tre år, noe som overrasket oss, sier forskeren.

Han peker på flere forklaringer på en slik utvikling:

– Det vanlige scenariet er den arktiske isen reflekterer sollyset. Med mindre is eller uten is blir havet varmere, slik at isen smelter. Men samtidig mister hav uten is mer varme enn hav som er dekket av is. En slik "feedback" holder temperaturen i havet lav, slik at isen kommer tilbake, sier Notz.

Tykkelsen på isen spiller også inn.

– Et tynt islag utgjør havisen. Tynn is vokser raskere tilbake enn tykk is. En annen faktor er at hav uten is absorberer fallende snø, som senker temperaturen. Ut fra dette mener at vi kan klare beholde havisen i Arktis, men det betinger at vi reduserer utslippene av CO2, sier Notz.

Støtte

Lars Henrik Smedsrud, forsker ved Bjerknessenteret ved Universitetet i Bergen, støtter funnene.

– Jeg har gjort liknende ting med en litt annen klimamodell og får helt konsistente resultater som det Notz får. Det at to forskjellige modeller gir veldige like resultater, styrker resultatenes troverdighet, sier forskeren.

Han sier at resultatene påviser en positiv ting:

– Hvis vi reduserer utslippene av klimagasser betydelig, responderer havisen på det og vil gro tilbake relativt raskt, sier han.

Hovedtemaet for konferansen Arctic Frontiers var begrepet "tipping point", som beskriver en markant endring som ikke er reverserbar - altså et slags "point of no return" der det ikke er mulig å gå tilbake til den tidligere normaltilstanden.

– Dette viser at det ikke er noe "tipping point" for havis. Å si at det er det er bare tull, sier Smedsrud.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.