KLIMA

– Havet vil stige 1-2 meter

Jonas Gahr Støre og Al Gore fikk idéen til en rapport om snø og is under ministermøtet med Arktisk Råd i april. I dag legges den frem.
Jonas Gahr Støre og Al Gore fikk idéen til en rapport om snø og is under ministermøtet med Arktisk Råd i april. I dag legges den frem. Bilde: Scanpix
Stein Jarle Olsen
14. des. 2009 - 07:37

Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre og USAs tidligere visepresident og fredsprisvinner Al Gore legger i dag frem en rapport i København om tilstanden for snø og is i verden.

Møte

Rapporten kom etter at Støre og Gore deltok på et møte med Arktisk Råd i Tromsø tidligere i år, og Polarinstituttet og andre sentrale isforskere har samlet sammen den mest oppdaterte forskningen i verden.

Aftenposten har lest rapporten, som har fått navnet "Melting snow and ice. A call for action", og konklusjonene skal være prekære.

– Dramatisk

Is og snø smelter blant annet mye raskere enn hva normale sesongvariasjoner skulle tilsi. Det gir et nettotap av is og snø de aller fleste steder.

I tillegg gjør såkalte feedbackeffekter virkningen sterkere - mindre sjøis i Arktis øker varmeopptaket fra solen, som igjen øker tiningen av tundraen.

Det slipper så ut store mengder CO2 og metan, som fører til forsterket drivhuseffekt.

– Funnene er dramatiske. Summen av den smeltingen som nå foregår på land og nær havet er så stor at faren for rask og stor havnivåstigning har økt betydelig bare de siste par årene, sier Støre til Aftenposten.

I tillegg gjør mer sot fra brenning av ved og gress isen mørkere, som igjen gir økt smelting.

Skal sendes rundt

Ekstremscenariene fra FNs klimapanel har vært én meter de neste hundre årene. Ifølge Støre kan det nå bli 1,2, kanskje 2 meter.

– Vi har hørt enkelthistorier om hva som skjer, men nå er det dokumentert. Når rapporten presenteres i dag, vil Gro Harlem Brundtland ta den med seg til FNs generalsekretær og jeg skal personlig sende den til mine 192 utenriksministerkolleger rundt i verden, sier han.

Støre og Gore anbefaler ifølge Aftenposten store utslippskutt, i tillegg til strakstiltak for reduksjon av sot, metan, bakkenært ozon og andre kortlivede gasser.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.