KLIMA

Havet tar opp mindre CO2

MINDRE CO2: Nord-Atlanterens evne til å ta vare på våre CO2-utslipp ser ut til å kunne gå drastisk ned i løpet av dette århundret.
MINDRE CO2: Nord-Atlanterens evne til å ta vare på våre CO2-utslipp ser ut til å kunne gå drastisk ned i løpet av dette århundret. Bilde: Colourbox
Stein Jarle Olsen
4. des. 2009 - 07:48

Forskere fra Norge, USA, Storbritannia, Tyskland, Frankrike og Spania har i ti år undersøkt Nord-Atlanteren for å finne ut hvordan CO2-opptaket i havet er.

Varierer

I studien, som ble offentliggjort i natt, kommer det frem at havet kan komme til å ta opp langt mindre CO2 enn tidligere. Frem til nå har man anslått opptaket til cirka 0,6 gigatonn CO2 hvert år.

– Nå konkluderer vi med at CO2-opptaket varierer mye fra år til år. Noen år har det vært nede i 0,4 gigatonn, andre oppe i 0,8 gigatonn, sier professor Truls Johannessen ved Bjerknessenteret til Aftenposten.

Øker

Han ledet den norske delen av forskerteamet, som har kommet frem til at opptaket i Nord-Atlanteren kan svekkes med 25 prosent i løpet av dette århundret.

– Systemet er langt mer variabelt enn vi har tenkt oss før. Likevel øker CO2-mengden i overflatevannet mye raskere enn i atmosfæren. Det forteller oss at det pågår en såkalt intern reorganisering av karbon i havet, sier Johannessen.

Fortere

Det betyr at karbon fra dyphavet kommer opp mot overflaten og blir der. Konsekvensen av det igjen er at havet mettes enda raskere med CO2 enn det opptaket skulle tilsi.

– Havets evne til å ta opp CO2 er altså i ferd med å reduseres dramatisk. Det betyr at klimaendringene vil skje enda raskere enn vi har trodd til nå. Og når naturens evne til å ta opp våre CO2-utslipp reduseres, trengs enda sterkere utslippskutt enn det som gikk frem av den siste rapporten fra FNs klimapanel, sier forskeren.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.