KLIMA

Håver inn på kvotesalg

Per Erlien Dalløkken
14. jan. 2008 - 07:37

Det viser beregninger som analyseselskapet Point Carbon har gjort for Dagens Næringsliv.

Økonomisk gevinst

Basert på dagens kvotepriser og valutakurser, vil den norske staten sitte igjen med en gevinst på minst 2,5 milliarder kroner etter Kyoto-avtalens utløp i 2012.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

I kvoteplanen legger regjeringen opp til at Norge årlig skal selge kvoter for utslipp av åtte millioner tonn CO 2 og kjøpe kvoter for sju millioner tonn CO 2. Gevinsten kommer av at kvotene som selges i det europeiske markedet trolig er dyrere enn u-landskvotene som kjøpes.

Det er heller ingen ting som stopper Kristin Halvorsen i å handle enda flere kvoter og dermed øke den økonomiske gevinsten.

– Uakseptabelt

I dag går høringsfristen ut for regjeringens plan for hvordan Norge skal forholde seg til klimakvotesystemet, etter at forslaget ble sendt på høring rett før jul.

BI-professor og leder for lavutslippsutvalget Jørgen Randers kritiserer det han beskriver som et komplisert og utilgjengelig forslag. I tillegg misliker han innholdet:

– Det aner meg at regjeringen tenker å kjøpe flere kvoter enn de trenger i u-land for å oppnå vår Kyoto-forpliktelse, og så selge dem med fortjeneste i EU-markedet. Det er totalt uakseptabelt. Dersom det blir kjent at Norge prøver å tjene penger på ren verdepapirflytting uten klimaeffekter, vil u-landene med god grunn kunne si at Norge og rike land ikke tar saken alvorlig, sier Randers til DN.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.