KLIMA

Havene forsures i vanvittig tempo

SLITER: Både korallrev, fisker og planter i havet får vanskeligere leveforhold som følge av at havene blir surere. Og det gjør de i et forrykende tempo, ifølge forskere.
SLITER: Både korallrev, fisker og planter i havet får vanskeligere leveforhold som følge av at havene blir surere. Og det gjør de i et forrykende tempo, ifølge forskere. Bilde: Colourbox
Stein Jarle Olsen
11. des. 2009 - 12:57

Verdenshavene forsures i et raskere tempo enn noen gang tidligere, konkluderer en rapport fra over 100 av Europas ledende marinforskere i EU-prosjektet EPOCA (European Project on Ocean Acidification).

Rapporten ble presentert for delegatene på klimamøtet i København i går.

Direkte følge

Rapporten ” Ocean acidification – the facts” forteller at havene absorberer voldsomme mengder CO2 som en direkte følge av menneskelige utslipp.

Dette fører blant annet til en stor reduksjon i planktonnivåene, noe som kan få store konsekvenser for hele næringskjeden.

Surhetsgraden i havet har økt med 30 prosent siden begynnelsen av den industrielle revolusjon og hastigheten på forsuringen øker stadig.

Klarer ikke tilpasse seg

Hastigheten er mange ganger raskere enn noe man har opplevd i løpet av de siste 55 millioner årene, ifølge forskerne, og det går altfor raskt til at dyr og planter i havet klarer å tilpasse seg.

Det påvirker blant annet de som har kalsiumkarbonat i skjellene eller skjelettene sine, ettersom det blir vanskeligere å produsere det viktige kalsiumkarbonatet aragonitt.

I tillegg beveger lydbølger seg lenger i surere vann, noe som kan gjøre det vanskeligere for hvaler og delfiner å orientere seg i vannet.

Lyder fra boring, sonarer og båtmotorer beveger seg allerede 10 % lenger enn tidligere, og om utviklingen fortsetter, kan det bli 70 % innen 2050.

– Bunnlinja er at den eneste måten å saktne eller reversere dette på, er aggressive og umiddelbare kutt i CO2-utslipp, sier seniorforsker og medforfatter på rapporten, Dr John Baxter til The Guardian .

– Vanskeligere for skeptikerne

Rapporten er utgitt på engelsk, fransk, spansk, kinesisk og arabisk, og vil blant annet bli sendt til alle medlemmene av den amerikanske kongressen.

En av Demokratenes kongressmenn, Brian Bard, sier til Guardian at rapporten vil gjøre det vanskeligere for klimaskeptikerne, siden forsuringen er så enkel å måle.

– Konsekvensene av havforsuring kan være like alvorlig som konsekvensene av temperaturøkninger. Det er en ting å tvile på en dataekstrapolering, eller si at det snødde i Las Vegas i fjor, men å si at enkel kjemi ikke gjelder, er et virkelig problem. Jeg synes bevisene er ganske treffende, sier han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.