PRODUKSJON

Havbruk uten standard

16. aug. 2001 - 07:27

Havbruksnæringen trenger formelle teknologistandarder. Det har oppdrettere, utstyrsprodusenter, forsikringsselskap og fiskerimyndigheter vært enige om siden 1980-tallet, skriver Teknisk Ukeblad i dagens utgave. Men til tross for utstyrshavari, millioner av rømte oppdrettsfisk og utallige forhandlingsrunder, eksisterer ennå ingen formelle kvalitetsstandarder til flytende oppdrettsanlegg.

– Det er utrolig at en av Norges største næringer ikke er underlagt noen form for standarder. Alt er lagt i hendene på utstyrsprodusenter, oppdrettere og forsikringsselskaper, sier administrerende direktør Johan Roger Smith-Nilsen i Helgeland Holding AS.

Han får støtte fra Tore Håkon Riple, formann i Norske Leverandører til Havbruksnæringen (NLTH): – Vi har en unik situasjon; alle er enige om at bransjen trenger et regelverk. Vi har kommet frem til en løsning som både utstyrsprodusenter og oppdrettere slutter seg til, som er praktisk gjennomførbar og ikke for dyr. Da er det merkelig at en regelinnføring skal strande på treghet hos myndighetene, sier Riple.

Oppdretterne er enige: – En typegodkjenningsordning er en viktig rammebetingelse for å heve kvaliteten på utstyret, sier nestleder Knut A. Hjelt i Norske Fiskeoppdretteres Forening.

Men lite har skjedd siden siste forslag til forskrift var ute på høring i 1999. Nå er forskriften foreldet, og den må trolig revideres før den kan innføres.

Les mer i TU nr. 28, som kommer på nett og papir seinere i dag.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.