Havarist trukket av korallrev

To tonn tungolje lekket ut da et kinesisk skip gikk på grunn på Great Barrier Reef i Australia. Skipet ble mandag trukket av revet, men det er gjort skader på korallene.
To tonn tungolje lekket ut da et kinesisk skip gikk på grunn på Great Barrier Reef i Australia. Skipet ble mandag trukket av revet, men det er gjort skader på korallene. (Bilde: Marine Stafety Queensland)

Bulkskipet Shen Neng 1 var fullastet med kull da det for over en uke siden grunnstøtte på Douglas Shoal lengst sør på Great Barrier Reef, som er verdens lengste korallrev.

Inspiseres

Det lekket ut rundt to tonn tungolje i det sårbare miljøet som korallrevet er, før båten ble trukket av grunn ved høyvann mandag kveld.

Skipet er tauet i havn ved Great Keppel Island der det skal inspiseres for skader.

Det statseide rederiet COSCO risikerer å måtte ut med opp til 120 millioner kroner i bøter og omkostninger for bergingsoperasjonen, og kapteinen kan bli ilagt en bot på 1,5 millioner kroner.

Betydelig bot

– La det være helt klart. Dette selskapet skal betale en betydelig bot. Skipet var ute av kurs i et miljømessig svært sårbart område, og det skal de betale dyrt for, sier transportministeren i delstaten Queensland, Rachel Nolan.

Direktøren i nasjonalparken Great Barrier Reef Marine Park, Russell Reichelt, sier at giftig bunnstoff fra skipet har drept koraller, og at skipet rev et en kilometer langt sår i revet. (©NTB)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå