Harg ranet i Brussel

Harg ranet i Brussel
ADVARER: Tekna-president Marianne Harg er meget forsiktig, likevel ble hun ranet. - Det er grunn til å advare andre, sier hun. Bilde: Tormod Haugstad

– Det var en nifs opplevelse, og jeg advarer andre som skal til Brussel eller andre storbyer om å være på vakt, forteller Marianne Harg som de siste ukene har mottatt mange oppfordringer om å gå på sin fjerde periode som president i Tekna.

Hun har latt seg overtale og torsdag offentliggjorde valgkomiteen sin innstilling med Marianne Harg på topp.

Les også: Harg tar gjenvalg

Hadde spist middag

De som kjenner Harg, vet at hun er en dame med “orden i sysakene”, men det hjalp ikke mandag kveld, like før midnatt, da hun skulle hjem til hotellet etter en middag på restaurant i sentrum av Brussel der hun deltok på et møte i Europeiske Metallarbeiderforbundet (EMF).

– Vi hadde spist og jeg gikk sammen med en fransk kvinne. Idet vi var nesten framme på hotellet, spratt det plutselig en ung gutt, helt sikkert under 20 år, fram mellom to biler. Han hadde trolig krøket seg sammen for å gjemme seg der. Han hoppet fram, veivet meg over ende og rappet håndvesken min, sier Harg.

Hun skjønte egentlig ikke hva som skjedde før det var over og gutten var borte. Hun fikk varslet en politipatrulje, men de kunne lite gjøre og dagen gikk hun til politistasjonen for å anmelde forholdet.

– Der fikk jeg god hjelp og jeg forsto at det var ganske mange tilfeller av ran og tyverier i Brussel nå.

Mange blir ranet

Marianne Harg
RANET: Det var denne vesken Harg hadde med seg da hun ble ranet i Brussel. Tormod Haugstad
– Hva ble stjålet?

– Det var alt det man ikke bør ha med seg når man skal ut for å spise. Jeg pleier vanligvis å bruke safen på hotellrommet, men denne gangen var det ingen safe der og jeg hadde dårlig tid. Derfor hadde jeg med meg noen kontanter og lommebok og mobil. Alt det ble stjålet. Det eneste jeg ikke hadde der denne gangen var vel bilde av mannen min, Knut.

Harg fikk høre fra flere andre konferansedeltakere om lignende episoder. Hun mener selv at hun var et tilfeldig offer siden hun gikk ytterst. Ranet skjedde i en sidegate ikke langt fra Grand Placè.

Harg er glad hun ikke kom til skade, men litt fortvilet over alt det praktiske merarbeidet et slikt tyveri fører med seg.

Går på ny periode

Torsdag ble det kjent at Harg stiller til gjenvalg for fjerde gang som Tekna-president. Hun er allerede historisk ved at hun snart har fullført sin tredje periode. Til sammen kan hun altså bli sittende som president i åtte år.

– Hovedgrunnen er at jeg har fått veldig mange oppfordringer og tilbakemeldinger, ikke minst fra studenter, om å ta enda en periode. En annen viktig grunn er at presidentvervet i Tekna har utviklet seg til å dreie seg mye om ekstern virksomhet. Det er blitt stadig viktigere å ha et stort nettverk og opptre som en frontfigur for organisasjonen utad. I tillegg er det viktig med kontinuitet i en periode hvor vi også har skiftet generalsekretær og kanskje får så mange som fire nye representanter i hovedstyret på syv, sier Marianne Harg.

Hun viser også til en forståelsesfull arbeidsgiver, EDB Business Partner, hvor hun i presidentperioden har hatt en 25 prosent stilling.

Les også: NITO og Tekna samarbeider

Kollektiv lønnspolitikk

– Jeg har dessuten en mann som sier at hvis jeg ønsker å drive med noe veldig morsomt så får jeg lov til det, selv om det skjer mye av tiden i Oslo og ikke hjemme i Skien, sier Harg.

– Hva er den største politiske utfordringen ved å lede Tekna?

– Først og fremst å få gjennomslag for den kollektive lønnspolitikken. Der har vi en viktig jobb å gjøre selv om det er flere som fører den kampen. I tillegg må vi hele tiden jobbe for å utvikle Teknas om fagforening, både faglig og økonomisk. Konkurransen fra andre er stor. Blant de politiske sakene er det å arbeide for at flere tar realfag og at vi kan opprettholde et næringsliv som ser verdien i å drive med industriproduksjon, noe av det jeg vil prioritere.

Les også: Hva er det med denne kalkulatoren?

Presidentvalget skjer på representantskapsmøtet 18. juni.