PRODUKSJON

Hardfør djevel

Hardførheten er en av årsakene til at anthraxbakterien egner seg godt til biologisk krigføring, eller terrorvirksomhet. Den skal også være forholdsvis enkel å fremstille også for personer uten bioteknologisk ekspertise. Poenget med å spre bakteriene i pulver er at det skal danne en støvsky som ofrene inhalerer. At pulveret praktisk talt alltid omtales som hvitt, er mer en tilfeldighet knyttet til at mye tilgjengelig pulver, som for eksempel mel, oftest er hvitt. Fargen har ingen betydning.

Analyse-boom

Mikrobiolog Jørgen Lassen på Folkehelsa anslår at det er foretatt godt over 100 analyser i Norge etter at brevterroren startet i USA. I et normalår, uten terrortrusler, foretas det ingen slike miltbrannanalyser i Norge.

Den mildeste formen, hudmiltbrann, kan oppstå dersom bakterien gnis inn i sår eller rifter i hud. Om bakterien svelges, kan det føre til mage-tarm-miltbrann som er svært sjelden, men som også kan være dødelig. Den farligste formen er lungemiltbrann, som forårsakes av at infisert materiale pustes inn og er 100 prosent dødelig.

Overlege Preben Aavitsland ved Folkehelsa sier at sykdommen starter som en influensa. – Uten behandling utvikler det seg raskt et blodforgiftningsbilde når sporene formerer seg og spres i blodet og lymfeknutene. Lungemiltbrann er verst fordi det gir rask spredning til lymfeknutene og blodet, forklarer Aavitsland.

Ved mistanke gis vanlig antibiotika i tablettform. Om smitte er fastslått, gis antibiotika intravenøst.

Femte landeplage

Det er både et religiøst og historisk preg over den frykten for miltbrann som nå gjør seg gjeldende i forbindelse med Osama bin Ladens hellige krig. Allerede i 2. Mosebok, kap.9 vers3 er en form for biologisk terror beskrevet, der Herren truer med å ramme husdyr med en forferdelig pest.

– Jeg har funnet en kommentar hvor det diskuteres om dette enten dreier seg om munn- og klovsyke eller miltbrann, sier stipendiat Kristin Joachimsen. Men fordi verken hester eller esler kan få munn- og klovsyke, gjør det miltbrann mer sannsynlig.

Ødelagt øy

På politimuseet i Trondheim oppbevares rester av en glassampulle som ble innført til Norge av den finske baron Karl Otto von Rosen i 1917. von Rosen opererte som tysk spion i Finnmark. Da innholdet i ampullen ble analysert i 1887, var det fortsatt liv i anthraxbakteriene.

Under den andre verdenskrig produserte britene store mengder miltbrannbakterier som de planla å spre over Tyskland fra fly. Forsøk ble gjort på Gruinard Island utenfor Skottland. Først i 1987 ble øya friskmeldt av myndighetene, som da hadde benyttet 280 tonn formaldehyd og 2000 tonn sjøvann i opprenskingsarbeidet.

Den japanske terrorgruppen Aum Shinrkyo skal ha spredt miltbrannbakterier ved hele åtte anledninger. 1 1979 ble det ved et uhell sluppet store mengder bakterier fra et sovjetisk militært mikrobiologisk laboratorium i Sverdlovsk. Det førte til 79 tilfeller av miltbrann og 68 dødsfall.

Første kjente tilfelle av miltbrann hos nordmenn er beskrevet i 1752, opplyser Folkehelsa. Med unntak av en sprøytenarkoman som i fjor ble smittet av urent stoff, har det ikke vært registrert miltbrann hos mennesker de siste 40–50 årene og ikke på dyr etter 1993.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.