NYHETER

Hardere konkurranse om vegkontraktene

Vegkontraktene som hadde tilbudsfrist i slutten av 2015 hadde i gjennomsnitt nesten åtte tilbud per kontrakt viser en analyse utført av MEF.

Redaksjonen
4. jan. 2016 - 12:59

– Vi har analysert vegmarkedet siden 2009 og har ikke tidligere opplevd at konkurransen om vegkontrakten har vært så tøff. Det er tydelig at mange entreprenører avsluttet 2015 med betydelig ledig kapasitet. Det er nå viktig at planlagte prosjekter settes i gang til riktig tid slik at den ledige kapasiteten settes i arbeid, sier Trond Johannesen, administrerende direktør i MEF.

Tilpasningsdyktig bransje

MEFs analyse av vegmarkedet viser at Statens vegvesen i gjennomsnitt mottok 7,9 tilbud per kontrakt i november, noe som er høyere enn MEF noen gang tidligere har registrert. For 2015 samlet, mens konkurransetallene for desember foreløpig ikke er kjent, var det i gjennomsnitt 4,8 tilbud per vegkontrakt. Til tross for at omsetningen i anleggsmarkedet har økt jevnt og trutt de siste årene har konkurransen om kontraktene styrket seg hvert år siden 2011.– Det er flere forklaringer til den sterke konkurransen. For det første har Statens vegvesen tradisjonelt færre kontrakter ute på slutten av året – kun 14 i november. Videre har veginvesteringene i Midt-Norge og på Sørlandet vært på et lavt nivå over lengre tid, mens en nedgang i privatmarkedet i deler av Vestlandet kan ha bidratt til at flere aktører går over til vegmarkedet. Samlet viser konkurransesituasjonen at anleggsbransjen har klart å tilpasse seg et stigende investeringsnivå på effektivt vis, påpeker Trond Johannesen.Positiv til utviklingen i anleggsmarkedet

Til tross for at den ledige kapasiteten blant entreprenørene har økt den siste tiden har MEF forhåpninger om at 2016 vil bli et godt år for anleggsbransjen.- Prognosene tilsier videre vekst i anleggsinvesteringene. Det er avgjørende at vi ikke får utsettelser i prosjektene, at vi har kontrakter som tar hele entreprenørleddet i bruk og at bransjen og myndighetene i fellesskap sørger for at kontraktene gjennomføres av seriøse aktører, avslutter Trond Johannesen.  MEF vil presentere en mer omfattende markedsanalyse 11. januar og under Arctic Entrepreneur 19.-21. januar.

 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.