BYGG

Hardere kamp mellom entreprenører

Joachim Seehusen
13. sep. 2007 - 07:01

Byggenæringen skriker etter folk.

Prosjekter må utsettes fordi det ikke er noen til å gjennomføre dem.

Likevel vil Backe-gruppen starte tre nye lokale entreprenørbedrifter som hver skal ha en omsetning på godt over 200 millioner kroner.

Bedriftene skal startes med en daglig leder som skal bygge bedriftene, oppkjøp er ikke en del av planen.

I Stavanger er forberedelsene kommet lengst. Det er inngått avtale med Sven Christian Ulvatne, som forlater direktørstolen i NCC for å bygge opp den nye bedriften. I Bergen og Trondheim er planene ikke kommet så langt og daglige ledere er ikke ansatt.

Ikke oppkjøp

Konserndirektør for entreprenørvirksomheten i Backe-gruppen, Kurt Opseth, er ikke skremt av situasjonen i arbeidsmarkedet.

– Det er ikke tvil om at det representerer en utfordring, men om vi ikke hadde trodd på dette, så hadde vi heller ikke satt i gang, sier Opseth til Teknisk Ukeblad.

– Det er et hovedpoeng å ikke basere dette på oppkjøp, men vi har ikke ekskludert det helt.

Ansatte får eierandeler

Et av insentivene blir at den nye ledelsen er at de får anledning til å være med å eie. I Stavanger sitter Backe-gruppen med 70 prosent av aksjene, Ulvatne 20 prosent og de resterende ti er ennå ikke fordelt.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Også i Bergen og Trondheim skal vi eie 70 prosent, og de resterende 30 prosentene skal fordeles mellom de ansatte, ikke nødvendigvis etter samme nøkkel som i Stavanger, påpeker Opseth



Lokal forankring

– Vi har tatt konsekvensen av at all byggevirksomhet er lokal, det er hele grunnfilosofien i Backe-gruppen, sier Opseth. Konsernet har i dag åtte forskjellige selskaper med åtte forskjellige navn som er aktive på Østlandet.

– Lokal tilhørighet er viktigere enn å bygge nasjonal eller nordisk merkevare, det gir oss betydelig handlingsrom.

Også styresammensetningen skal være lokalt forankret i de nye bedriftene, gjerne navnet også, ifølge Opseth. De tre nye skal kun arbeide med bygg, ingen anleggsvirksomhet er planlagt.

Hel ved

Backe-gruppen er ute etter erfarne folk som både kjenner entreprenørbransjen, har ledererfaring og som har et godt navn i lokalmiljøet.

– Vi ser etter betydelige aktører med tyngde. Vi er ikke ute etter nyutdannete sivilingeniører til å lede disse bedriftene. Opseth ser for seg at bedriftene kommer i gang i løpet av 2008 eller 2009.

– Vi tror det blir en spennende utfordring å starte disse bedriftene, sier Opseth som oppfordrer gode kandidater til å melde seg. – Men vi ska ha hel ved, skikkelige folk.

-------------------------------------------------------------------------------------

Kan bli tøft

– Det kan bli tøft, sier sjeføkonom Kjell Senneset i Prognosesenteret.

– Hvis de skal ha en omsetning på drøyt 200 millioner kroner må de ha mellom 100 og 150 ansatte, litt avhengig av hvor mye de kjøper fra underentreprenører, påker Senneset.

Senneset ser CM, eller construction management, som et mulig alternativ. Da kan de klare seg med 15-20 ansatte som så administrerer virksomheten og kjøper tjenester til hvert prosjekt. – I hvert fall i starten kan det være en mulighet.

Kurt Opseth sier at en CM-modell ikke er aktuelt. – Vi skal ha en betydelig andel egne håndverkere. CM-modellen kan kun bli aktuelt i en oppbyggingsfase, men vi ønsker ikke å ta på oss jobber før vi har nok folk til å gjennomføre dem på en ordentlig måte, sier han.

Opseth avviser å kommentere antallet ansatte. – Men det blir et betydelig antall, ut over det ønsker jeg ikke å si noe, sier han.

Konkurrentene frykter kannibalisme

– Det springende punktet er jo å få fatt i folk. Det er allerede et problem for eksisterende bedrifter, sier Bjørn Helliesen som er avdelingsleder i Rogaland avdeling av EBA, entreprenørforeningen bygg og anlegg. – Det har vært en del kannibalisme her nede, med overganger av ledende personell og fagfolk.

Helliesen mener det må ta tid å bygge opp et nytt selskap. – Kanskje vil Backe-gruppen bistå med noe ledende personell, men utførende personell får man ikke tak i over natten. Det blir ikke flere folk å ta av selv om det blir flere selskaper.

Den dominerende aktøren i Stavanger-regionen er Kruse Smith. – Vi har hatt en fusjonsbølge, det skal bli forfriskende med en helt ny aktør som likevel er vel kjent og solid. Vi får ønske dem velkommen og lykke tid, sier Helliesen.

Tøft i Bergen

Også i Bergen er det bygningsarbeidere som representerer det store spørsmålet. – I forhold til aktiviteten i Bergen er det plass til flere, men den store problemstillingen blir å få tak i folk, sier Tommy Johansen, direktør i EBA Vestenfjelske. – Slik jeg ser det vil kampen om folk tilspisse seg.

Men det kan bli tøft i Bergen, som i tillegg til lokalavdelinger fra de store riksentreprenørene allerede har fem sterke lokale entreprenører med omsetning i området 200 millioner, som også Backe-gruppen ønsker å legge seg på. Dette er: Backer Entreprenør AS, Brødrene Ulveseth A/S, Larsen, Atterås og Brosvik A/S, Stoltz Entreprenør A/S og Strand A/S.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.