IT

Harde angrep på helse-anbud

ANKLAGER: Helse Midt-Norge blir utsatt for harde anklager fra Accenture om brudd på konkurransereglene.
ANKLAGER: Helse Midt-Norge blir utsatt for harde anklager fra Accenture om brudd på konkurransereglene. Bilde: Colourbox.com
Espen Zachariassen
23. sep. 2010 - 09:22

I juni valgte Helse Midt-Norge IBM som leverandør av felles økonomi- og logistikksystem for alle landets helseforetak.

Helseregionen har prosjektansvaret på vegne av av alle sykehusene for den omfattende rammeavtalen til en verdi på 710 millioner kroner.

Les mer om den felles it-satsingen til helseforetakene her: IBM fikk sykehuseneProtest

Accenture protesterte på beslutningen etter å ha levert et tilbud på rammeavtalen som lå 100 millioner kroner under vinneren. I anbudskriteriene ble pris vektet med 30 prosent.

Helse Midt-Norge tok ikke klagen til følge.Ikke endret

– Vi mottok en klage og behandlet den grundig. Vi rettet opp noen feil, men konklusjonen ble at tildelingsbeslutningen ikke er endret, sier prosjektansvarlig Bård Helge Hofstad til Teknisk Ukeblad.

Helse Midt-Norge signerte kontrakten med IBM tirsdag denne uken.

I den offisielle begrunnelsen for valget av IBM heter det i en pressemelding:

"IBMs tilbud er vurdert til å være det økonomisk mest fordelaktige tilbudet i konkurransen".Krasse ord

Accenture mener at Helse Midt-Norge ikke foretok en reell behandling av klagen.

Teknisk Ukeblad har fått tilgang til selskapets svar på avslaget fra Helse Midt-Norge.

Ordlyden er krass, med anklager om at Helse Midt-Norge har behandlet saken på en måte som undergraver tilliten til offentlige anskaffelser.Alvorlig brudd

– Dette er et et alvorlig brudd på de hensyn som ligger bak anskaffelsesregelverket, skriver administrerende direktør Nils Øveraas.

Han kommer med direkte anklager om at anbudet ikke var en reell konkurranse, men at Helse Midt-Norge valgte den leverandøren man ønsket å samarbeide med:

– I så tilfelle ville Accenture ha innrettet seg etter dette og hatt respekt for det valget som ble gjort, samt unngått omfattende ressursbruk på en konkurranse som aldri var reell, skriver Øveraas.Rettssak

Nå vurderer selskapet et rettslig oppgjør.

– Accenture aksepterer det faktum at Helse Midt-Norge ikke ønsker den løsning vi har tilbudt, og derfor vil inngå avtale med en annen leverandør. Men vi finner det svært vanskelig å akseptere at de alvorlige brudd på anskaffelsesreglene ikke skal få noen konsekvenser, og vil derfor nøye vurdere videre rettslig eller annen relevant forfølgelse av saken, skriver direktøren.

Kommunikasjonsdirektør Eirik Andersen ønsker ikke å kommentere saken utover det som fremkommer i brevet.

I en e-post opplyser han til Teknisk Ukeblad at selskapet bestemmer seg for eventuelt søksmål i løpet av en uke eller to.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.