Den lokale kampen mot fjordspenn over Hardangerfjorden skjerpes.
En ny organisasjon kalt «Bevar Hardanger» er opprettet, og de samler inn underskrifter mot fjordspennet. På ett døgn har Facebook-gruppen ved samme navn fått over 1000 medlemmer, og organisasjonen er også på Twitter.
Målet er å unngå luftspenn på kraftlinja Sima-Samnanger, som Statnett fikk konsesjon til i 2008.
Avgjørelse før jul
Linja er på 420 kilovolt (kV) og skal gå gjennom fem kommuner. Den blir 90 kilometer lang, og mastene er opptil 45 meter høye. Den skal styrke energisikkerheten for Bergensområdet, hvor feil på en ledning i dag kan føre til mørklegging. Men det lokale engasjementet for naturen er stort, og kommuner og enkeltpersoner har anket på avgjørelsen om å bygge linja.
– Mest sannsynlig kommer det en avgjørelse på anken til Olje- og Energidepartementet før jul. Det betyr at vi har en måneds tid på oss til å løfte saken nasjonalt. Vi må vise resten av befolkningen at unike naturområder står på spill, sier daglig leder Erlend Horn i Bevar Hardanger til Teknisk Ukeblad.
Han jobber på heltid med å kjempe mot fjordspennet.
Koster milliarder
– Det kan koste 1,6-1,7 milliarder kroner å legge linja i kabel over Hardangerfjorden, ifølge Multiconsults rapporter. Er det realistisk å få dette til når det gir en så stor ekstraregning?
– Det vi ønsker å få fram er at høyspentlinjer er gårsdagens løsninger. Kabler er ikke godt nok utredet fra NVE, vi mener OED må be NVE utrede dette nøyere. Vi vil unngå kraftlinjer som rager 45 meter over bakken, det er estetisk forkastelig og går ut over biomangfoldet, sier Horn.
Vil heller oppgradere
Men kabler er ikke den eneste løsningen som kan berolige befolkningen i Hardanger. Klaus Rasmussen i Folkeaksjonen for kabling i Hardanger mener en oppgradering av dagens linjer med et såkalt SVC-anlegg kan være et godt alternativ.
– Et SVC-anlegg vil gi større overføringskapasitet til Bergens-området. Man kan få 200 MW ekstra gjennom nettet ved en slik oppgradering. Da får man ikke den tredje veien inn til Bergen for forsyningssikkerheten, men når Mongstad er på plass om noen år får du jo en tredje forsyningsvei for strøm mot Bergen, sier Rasmussen, som legger til at strømforbruket i regionen ikke lenger er like stort.
Tror på julegave
Rasmussen tror at Hardanger kan se fram til en julegave fra OED, nemlig at Sima-Samnanger ikke havner i luftspenn.
– Jeg tror det er gode sjanser for det nå. National Geographic har nok en gang kåret fjordene på Vestlandet til beste reisemål. Det er en bevegelse mot kabel som er helt tydelig, spesielt internt i Arbeiderpartiet. Det gir grunn til optimisme, sier han til Teknisk Ukeblad.
Vil overtale politikerne
Også organisasjonen Bevar Hardanger jobber for å få politikerne på Stortinget til å engasjere seg meir for Hardangerfjorden.
– Vi prøver jo selvfølgelig å påvirke Stortinget. Det er primært Senterpartiet og Arbeiderpartiet som er for disse linjene, de andre partiene er primært mot. Men vi må nok først og fremst overtale OED, sier Erlend Horn.
Organisasjonen håper at nettsidene deres og andre stunts de planlegger kan få folk til å engasjere seg mer for naturverdiene i dette området.
– Vi vil at folket skal diskutere hvor unik denne naturen er. Generasjonene etter oss må få oppleve dette uten sår i landskapet, sier Horn.
– Prisen går ned
Horn tror ikke at kabler alltid kommer til å være opptil ti ganger dyrere enn luftspenn, som er ett av argumentene fra tilhengerne av fjordspenn.
– Man ser ofte at ny teknologi blir billigere etter hvert. Man skal ikke la seg avskrekke av at ny teknologi virker dyr. Danmark skal kable hele sentralnettet sitt på sikt, og det er viktig å tenke på framtiden. Den type visjon burde den norske regjeringen også ha, i alle fall på unike strekninger som Sima-Samnanger og Ørskog-Fardal, sier Erlend Horn.
Oppropet
Nå samler de inn underskrifter på nettsiden sin. Oppropet på nettsiden lyder slik:
”Statnett har mottatt konsesjon for utbygging av kraftlinje i luftspenn gjennom Hardanger. Utbyggingen vil medføre omfattende inngrep i verdifull natur. NVEs utredninger av saken tar lite høyde for kostnadene for natur, miljø og reiselivsnæring, ei heller for endringer i kraftmarkedet som gjør utbyggingen unødvendig eller lite kostnadseffektiv i et generasjonsperspektiv. Kraftkrevende oljeindustri vest for Bergen kan ikke lempe sine kostnader over på natur og lokalsamfunn.
Hardanger er et av Norges vakreste naturlandskap. Med ambisiøse klima- og naturvernsmål i Soria Moria 2 bør regjeringen prioritere ansvarsfull forvaltning fremfor eventuell kortsiktig gevinst som raserer Hardanger. Jeg oppfordrer Olje- og Energidepartementet ved Olje- og Energiminister Terje Riis-Johansen til å iverksette nye utredninger for alternativer til kraftutbygging i luftspenn.
Hjelp oss med å påvirke beslutningen.”