KLIMA

Hard kritikk mot biobrennstoff

KRITISERES: En kjemiingeniør sjekker flasker med biobrennstoff ved Oleoplan-fabrikken i Passo Fundo. De brasilianske storprodusentene av bioetanol har fått sterk kritikk for det som betegnes som slavelignende tilstander på deres plantasjer.
KRITISERES: En kjemiingeniør sjekker flasker med biobrennstoff ved Oleoplan-fabrikken i Passo Fundo. De brasilianske storprodusentene av bioetanol har fått sterk kritikk for det som betegnes som slavelignende tilstander på deres plantasjer. Bilde: Reuters / Scanpix
5. sep. 2010 - 13:13
Vis mer

Brasil vil utvide produksjonen av biobrennstoff og oppmuntrer småbønder til å forsøke nye råstoffer. Kritikere mener det er lite gjennomtenkt.

Ikke bare soya

Regjeringen håper at det nye programmet med å støtte småbønder til å utvikle biobrennstoff, vil føre til færre problemer enn de som har vært knyttet til etanolsektoren.

Brasil har siden 1980-tallet bygget opp en omfattende sektor for å fremstille etanol fra sukkerrør. Men denne sektoren er kommet i negativt, internasjonalt søkelys fordi den er konsentrert på noen få storprodusenter, som er blitt er kjent for slavelignende arbeidsbetingelser. Produksjonen av biobrennstoff skal også ha ført til økte matvarepriser.

– Det nye programmet er bra for oss bøndene fordi det gir oss ekstrainntekt på avlingene våre, sier den 22 år gamle bonden Lucas Scariot

– Folk har hele tiden tenkt på soyabønner, soyabønner, soyabønner, men vi kan ikke bare være avhengig av soya. Og nå har vi fått insentiver for å utvikle nye sorter, sier Scariot som også er agronomstudent.

IKKE EGNET: Mens storkonsernene i all hovedsak dominerer produksjonen av bioetanol, ønsker Brasils regjering nå å gi småbønder sjansen til å komme seg inn på biodieselmarkedet. Problemet er at nye plantetyper som nå dyrkes til formålet, ikke er godt nok egnet, mener kritikerne. Bildet er fra Oleoplan-fabrikken i Passo Fundo. Foto: REUTERS/SCANPIX BRUNO DOMINGOS

Økt produksjon

Regjeringen har som mål å øke produksjonen av biodiesel til bruk i tunge kjøretøyer, som lastebiler. Planen er at dieselimporten kan reduseres slik den 30 år lange produksjonen av etanol har redusert importen for bensinmotorer. Brasil er i dag verdens største produsent av bioetanol, produsert med utgangspunkt i sukkerrør.

Men forsøkene på å bruke nye råmaterialer, deriblant ikke ferdigtestede sorter som kastorbønner, har utløst sterk kritikk. Eksperter mener at man putter millioner av dollar inn i en produksjon av ikke effektivt biobrennstoff.

Programmet har rekruttert tusenvis av familiedrevne smågårder til å dyrke kastorbønnene. Tilhengerne sier at bønneplanten, som produserer store mengder olje, kan dyrkes i karrig jord. Problemet er at ingen produsenter som deltar i programmet har vært i stand til å utnytte biodiesel fra denne planten kommersielt. Kritikere mener det er fordi produksjonskostnadene er for høye.

Teknisk vanskelig

Som et resultat har den største produsenten av biodiesel – etter flere måneder med drift – måttet stenge produksjonen i to plantefelt i den fattige nordøstlige delen av Brasil. Stengningen utløste sinne og fortvilelse blant de involvert bøndene.

– Vi advarte regjeringen mot de tekniske problemene ved å omgjøre kastorbønnene til biodiesel, men politikerne ville ikke lytte, sier kjemiprofessor Miguel Dabdoub ved Universitetet i São Paulo. Dabdoub har vært med på å utvikle Brasils biodieselsektor.

Han mener at politiske ledere brukte programmet for å skaffe seg politisk makt og innflytelse. Men han lovpriser ideen om å involvere småbøndene i produksjonen av biodiesel. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.