KRAFT

Har ventet på NVE-svar siden 2005

Jannicke Nilsen
14. feb. 2008 - 11:20

August 2005 sendte Solvind AS søknad til Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE) om å få konsesjon til å bygge lille Friestad vindpark i Hå kommune i Rogaland.

Prosjektet på tre turbiner à 800 kW skal levere 6-7 GWh strøm til Jæren E-verk.Et av mange

I dag er Solvind et av mange kraftselskaper som venter på konsesjonssvar fra NVE.

Som Teknisk Ukeblad skrev før jul, har direktoratet store kapasitetsproblemer.

Før jul lå det 50 urørte vindkraftsaker, av totalt 115 søknader, i direktoratet. Sakene hadde totalt et teknisk potensial på 40-45 TWh vind. Nå har antall urørte saker krøpet ned til 40.

Lovnad: 6 mnd

– Vi ble i 2005 forespeilet en saksbehandlingstid på seks måneder. Kort tid etter at vi sendte prosjektmelding til NVE var både leverandører og finansiering på plass. I løpet av årene som har gått har det skjedd så mye som påvirker prosjektet at alt grunnarbeidet virker forgjeves, sier daglig leder og medeier Jan Thiessen i Solvind AS.Mister gunstige priser

I 2006 inngikk Solvind AS en leverandøravtale som sikrer dem priser på vindturbiner fra samme år. Siden den gang har markedet for vindturbiner tatt av, produksjonskapasiteten er sprengt og prisene har skutt i været – mange hevder så mye som 20-25 prosent.

Den gunstige leverandøravtalen gjelder fram til juni i år.

Rykk tilbake til start

– Prosjektmessig er Friestad vindpark byggeklar, og vi mener bestemt prosjektet vil bidra med viktige erfaringsverdier for vindkraftsatsingen i Rogaland. Får vi ikke klarsignal fra NVE før juni, når leverandøravtalen går ut, er vi tilbake til start, sier Thiessen.

I løpet av de to og et halvt årene som har gått siden Solvind sendte søknaden, har mye skjedd.

Mottar bare klager

Miljøverndepartementet har fylkesdelplan for vindkraft til behandling. Der er det foreslått å si nei til alle vindanlegg under 10 MW.

Et Turistveiprosjekt som skal etablere 18 turistveistrekninger i landet, har protestert mot beliggenheten til vindkraftverket. Protesten har igjen ført til at Hå kommune ikke vil ta endelig stilling til prosjektet før NVE konkluderer i konsesjonssøknaden.Tidligst 2009

Dermed tyder det på at Solvind kan se langt etter de gunstige leverandørprisene – dersom NVEs egen tidsplan legges til grunn.

I en e-post fra NVE har Solvind AS fått beskjed om at konsesjonssøknaden ikke vil bli tatt i før tidligst mot slutten av 2009 – på grunn av ressurssituasjonen.

Les også:

– Det er en helt uholdbar situasjon å ikke få noen avklaring på et prosjekt vi har hatt gående så lenge, sier Thiessen.

Som Teknisk Ukeblad tidligere har skrevet, ligger vindkraftsaker bakerst i køen hos NVE på grunn av kapasitetsproblemer i direktoratets konsesjonsavdeling.

Nedprioriteres

I en ny melding fra direktoratet, går de nå åpent ut og sier at saker som gjelder kraftledninger, vannkraft og fjernvarme vil bli prioritert framover, mens vindkraft, gasskraft og kullkraft prioriteres lavere.

NVE sier også at prioriteringene kan endres dersom regjeringen endrer dagens politikk. Det er et halmstrå Thiessen klamrer seg til.

– Vi håper regjeringen snart styrker NVEs muligheter til å behandle søknadene, også på landbasert vindkraft. Å ikke gi svar til aktørene som satser på fornybar energi vil være meget uheldig og føre til at vindkraftmiljøet mister sin kompetanse, sier Thiessen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.