KRAFT

Har ventet på gasskraftsvar i to år

Ole K. Helgesen
18. apr. 2007 - 07:09

Hammerfest Energi er nå lovet fortgang i behandlingen.

– Det er nok andre prosjekter som har blitt prioritert foran vårt. Men nå har NVE antydet at de skal ferdigbehandle søknaden før sommeren. Det er svært viktig at vi får avklart om vi får konsesjon. Det er vanskelig å gå i forhandlinger før vi har fått konsesjonen på plass, sier Jon Eirik Holst, administrerende direktør i Hammerfest Energi.Demonstrasjonsanlegg

Kraftselskapet har søkt om å bygge et 100 MW gasskraftverk med CO 2-håndtering på Rossmolla i Hammerfest kommune. Kraftverket som skal drives med naturgass fra Snøhvitfeltet skal plasseres to kilometer fra LNG-anlegget på Melkøya, og vil gi en kraftproduksjon på 700-800 GWh/år. – Dette vil bedre den stadig mer anstrengte kraftsituasjonen i Finnmark.Nytt gasskraftverk på Melkøya

Statoil har allerede et gasskraftverk på Melkøya i forbindelse med LNG-anlegget. Og de er godt i gang med å se på muligheten for en utvidelse av anlegget. Hammerfest Energi håper de kan inngå et samarbeid om et nytt gasskraftverk med rensing på Melkøya.

– Parallelt med planene om et 100 MW gasskraftverk, diskuterer vi mulighetene for å inngå et samarbeid med Statoil i forbindelse med en utvidelse, eller et tog 2 som det kalles, på Melkøya. Et nytt tog vil kreve hele 330 MW, enten gjennom en kraftlinje eller et nytt gasskraftverk.Må renses

Det kan bli en stor belastning på kraftforsyningen i Nord-Norge hvis Statoil velger å få inn en 420 MW kraftlinje til Melkøya. Dette kan løses med et nytt gasskraftverk. Men myndighetene har vært klare på at alle nye gasskraftverk skal renses for CO 2. Det har også kommet politiske ønsker om å utfase det gasskraftverket som allerede står på Melkøya.

– Hvis det kommer krav om utfasing, kan det bli behov for hele 5-600 MW bare på Melkøya. Og dersom andre olje- og gassutvinninger i Barentshavet, som Goliat-feltet, skal forsynes med strøm fra land, vil det bli et enormt kraftbehov. Dette kommer i tillegg til den anstrengte situasjonen i Finnmark. Og det blir svært vanskelig å få så mye strøm gjennom nye kraftlinjer.

Forbrenning under trykk

Løsningen kan brukes til å rense kullkraftverk og gasskraftverk. Selve hovedprinsippet i løsningen er forbrenning under trykk. Det gir avgassutslipp under trykk, som igjen øker det partielle trykket for CO 2 i eksosen. Ved forbrenning av naturgass i en gassturbin utgjør innholdet av CO 2 i eksosen mellom to og tre prosent, resten er NO x og vanndamp. For å rense CO 2 fra avgassene kreves et anlegg som kan håndtere store mengder avgasser.

Sargas-løsningen er basert på å bruke en ombygd fluidized-bed dampkjel. Trykket i forbrenningskammeret er på 15 bar. Det gir maksimal forbrenning med restoksygenverdi på kun en prosent, mot 15 prosent fra en gassturbin. Ved å øke trykket i avgassene, kan vanlige kommersielt tilgjengelige rensemetoder for CO 2 brukes. I dette tilfellet er det partielle CO 2-trykket på 1,5-2 bar. Dette innebærer at CO 2 -rensing med karbonater kan gjennomføres.

Eksosen blir renset slik at over 90 prosent av CO 2 er fjernet. Hammerfest Energi har gjennomført en studie hos Statoil ved Tjeldbergodden og fått verifisert resultatene.

Trenger gass for å bygge på Østlandet

– Sats heller på kullkraftrensing

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.