OLJE OG GASS

Har tatt prøver av sotregnet fra Snøhvit

Bilde: Anders J. Steensen

SFT var i går på befaring på Snøhvit-anlegget på Melkøya, for å få en orientering om sotregnet fra sikkerhetsfakkelen på anlegget.

Sotproblemet oppsto etter at sikkerhetsfakkelen ble tent for en uke siden. Da vinden snudde lørdag regnet det sot over Hammerfest, og det har siden hengt en stor sotsky over byen.

Svar neste uke

– Det er nå tatt prøver av sotet, og analysen av disse prøvene vil være klar tidlig i neste uke, opplyser seksjonssjef Hanne Øren i SFT til NTB.

Kommunelegen i Hammerfest gikk denne uken ut med en advarsel mot å la barn spise bær fra området som har blitt rammet av sotregnet, men Øren vil ikke si noe om hvilke farlige stoffer de frykter at soten kan inneholde.

– Det vil jeg ikke spekulere i. Advarselen er først og fremst ment å være et føre-var-tiltak, sier hun.

Vil betale vask

Ifølge Statoil er ikke soten farlig. – Dette er først og fremst et visuelt problem, sier informasjonssjef for Snøhvit, Sverre Kojedal til NTB.

Statoil åpner for å betale for nedvasking av sot i enkelte tilfeller:

– Dersom enkeltpersoner mener at sot har medført skader på deres eiendom, oppfordrer vi dem til å dokumentere det og fremme krav mot oss. Da vil vi seriøst behandle kravene, sier Kojedal.

Tatt på senga

Ifølge Kojedal hadde Statoil forberedt seg på at fakkelen kunne medføre støyproblemer, men de ble tatt på senga av sotet.

– Vi har truffet flere tiltak for å redusere støyen, og det kan hende at det har ført til at sot har blitt en problem isteden, sier han.

Fakkelen skal bare være tent i oppstartsfasen, som vil strekke seg til midten av september. Sotproblemet skal ifølge Kojedal bli mindre for hver dag i denne perioden.

©NTB

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.