NETTARKIV

Har sikret seg solsilisium

AVTALE: Administrerende direktør Jon Hindar i NorSun AS har nylig inngått en langsiktig avtale med amerikanske SunPower Corporation.
AVTALE: Administrerende direktør Jon Hindar i NorSun AS har nylig inngått en langsiktig avtale med amerikanske SunPower Corporation.Bilde: NorSun
Finn Halvorsen
18. okt. 2007 - 20:14

Norsun AS

Etablert i desember 2005

Gründer Alf Bjørseth

Scatec fortsatt NorSuns største eier

Orkla har gått inn med 150 millioner kroner

Fabrikken i Årdal skal produsere monokrystallinske silisiumstaver og skiver til SunPower tilsvarende ca. to gigawatt ferdige solceller. Etter den andre avtalen skal Norsun kjøpe polysilisium fra SunPower på faste årlige volumer og priser. Leveranser under begge avtalene starter opp i 2007 og fortsetter ut 2019.

Fabrikken i Årdal vil, når den er i full produksjon i løpet av neste år, ha en kapasitet tilsvarende 130 megawatt pr. år. Dermed er hele produksjonskapasiteten belagt i denne avtalen. Det er derfor ventet at Norsun vil skalere opp produksjonskapasiteten forholdsvis raskt. Men hvorvidt denne blir etablert i Norge eller utlandet, blir først avgjort neste år.

De har allerede en mindre fabrikk i Finland hvor produksjonen skal være i gang allerede før jul. Den skal også benyttes til opplæring av personellet ved fabrikken i Årdal.Viktig avtale

– Vi i Norsun er svært fornøyde med å få samarbeide med SunPower – en av solindustriens mest innovative og høyteknologiske aktører, sier Jon Hindar, administrerende direktør i Norsun.

– Avtalene betyr at Norsun etablerer en nær relasjon til en av bransjens mest framtredende produsenter av høyeffektive solceller, noe som passer svært godt med NorSuns ambisjon om å bli en av verdens ledende leverandører av høyeffektive, monokrystallinske skiver til solindustrien.På silisiumjakt

Avtalen med SunPower dekker imidlertid ikke inn hele NorSuns silisiumbehov. Kommunikasjonsdirektør Sven Røst sier at de jobber med å sikre videre leveranser.

– Er det aktuelt med leveranser fra noen av de norske silisiumprodusentene?

– REC er storprodusent, men de trenger alt selv. Hvorvidt Elkem Solar kan være aktuelle som leverandør, er for tidlig å si. Vi er avhengig av grundig testing av eventuelle leveranser med henblikk på våre strenge renhetskrav, sier Røst.

– Vi tror leveringssituasjonen på verdensbasis blir noe lysere når vi skriver 2009. Men før den tid vil markedet utvilsomt fortsatt være meget stramt.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.