OLJE OG GASS

– Har lyktes med å tette brønnen

En fjernstyrt robotarm er et av verktøyene som brukes i arbeidet med å tette brønnen som har lekket olje i Mexicogolfen.
En fjernstyrt robotarm er et av verktøyene som brukes i arbeidet med å tette brønnen som har lekket olje i Mexicogolfen. Bilde: Reuters / Scanpix
4. aug. 2010 - 09:44

Arbeidet med å tette oljebrønnen i Mexicogolfen med boreslam har fått et vellykket utfall, opplyser BP.

– Trykket i brønnen kontrolleres nå av det hydrostatiske trykket fra slammet, heter det i en uttalelse fra selskapet.

Dette er det ønskede utfallet av prosessen kjent som «static kill», heter det videre.

Les også:

Ikke slutt ennå

Tidligere har selskapet opplyst at static kill skulle foregå i to trinn. Først skulle det pumpes slam og sement direkte inn i brønnen. Deretter skulle samme type materialer sprøytes inn gjennom en av avlastningsbrønnene som er boret ned til hovedbrønnen.

To slike brønner er boret i tilfelle den første ikke skulle treffe. Når dette arbeidet er fullført, skal lekkasjen i teorien være stanset for godt.

Ikke sement

BPs uttalelse onsdag tyder på at brønnen så langt er fylt med slam, men ikke med sement. Selskapet opplyser at det i samråd med amerikanske myndigheter vil bli avgjort om det er nødvendig å pumpe sement ned i brønnen.

Det er blitt pumpet ned slam i åtte timer, og brønnen kommer nå til å bli nøye overvåket. Observasjonene vil avgjøre om det er nødvendig å fylle på med mer slam, heter det i uttalelsen fra selskapet. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.