ARBEIDSLIV

Har lært av nedturene

Asbjørn Sjåstad er hovedtillitsvalgt ved J.E.Ekornes A/S på andre året. Han har jobbet på monterings- og pakkeavdelingen siden 1984 og har vært med på både oppturer og nedturer. - Vi var nesten teknisk konkurs på slutten av 80-tallet etter at vi tapte 600-700 millioner kroner på flere katastrofale oppkjøp av møbelfabrikker i Sverige, Danmark og Tyskland, forteller han.

Da Jens Petter Ekornes kom tilbake som direktør i 1990, foreslo de ansatte å gå ned i lønn for å redde bedriften. På grunn av dette fikk ledelsen og styret i stand en refinansieringspakke og produksjonen ble reddet.

- En erkjennelse fra denne perioden var at lokal kunnskap og kjennskap til arbeidsforhold og mennesker var avgjørende for å lede en bedrift som vår. I tillegg til Jens Petter Ekornes har nåværende konsernsjef Nils-Fredrik Drabløs og styreformann de siste ti årene Olaf Kjell Holtan vært viktige nøkkelfigurer. Siden 1990 har vi tjent penger hvert år.

I 1993 nådde overskuddet 50 millioner kroner, og de ansatte ble overrasket med å få tilbakebetalt det de hadde gått glipp av med lønnsreduksjonen.

- Nå har vi i tillegg fått bonusavtale basert på driftsresultatet. For 2002 ble bonusen 90 prosent av månedslønna som fra før er lønnsledende innen møbelproduksjon i Norge.

Stort sykefravær

Det er hardt fysisk arbeid ved fabrikken og sykefraværet har steget jevnt og trutt i perioden 1994-2001. I fjor opplevde de imidlertid en gledelig nedgang. - Det er nok mange faktorer som spiller inn. Sykefraværet øker generelt i hele samfunnet, i tillegg har vi en del belastningsskader på grunn av hardt fysisk arbeid. Vi har en god arbeidsplass og ansatte ved Ekornes føler både trygghet og stolthet ved å være ansatt her. Lojaliteten er stor og mange av de som begynner ved fabrikken blir værende, understreker Sjåstad.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.