IT

- Har ingen mirakeloppskrift

Det nye it-departementet skal samkjøre digitaliseringen i stat og kommune, men vet ennå ikke helt hvordan.

IT-LAGET: Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (t.v.) har fått med seg Paul Chaffey som statssekretær på it-området.
IT-LAGET: Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (t.v.) har fått med seg Paul Chaffey som statssekretær på it-området. Bilde: Espen Zachariassen
16. okt. 2013 - 18:39

Onsdag ettermiddag overtok Jan Tore Sanner (H) ansvaret for det nye Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Det innebærer at han også har ansvaret for it-oppgavene i Fornyingsdepartementet, som nå er nedlagt.

"Formålet er større gjennomføringskraft, større trykk i forenklingsarbeidet og god fremdrift i arbeidet med kommunereformen. Endringene gjør det også mulig å se arbeidet med ikt i offentlig sektor i en større helhet", heter det i den offisielle begrunnelsen fra den nye Solberg-regjeringen.

Solberg og co. har ganske klare mål for it-politikken i sin regjeringsplattform.

Les mer: Superbredbånd til alle

Uviss metode

Teknisk Ukeblad møtte den ferske statsråden minutter etter den symbolske nøkkeloverleveringen fra forgjenger Liv Signe Navarsete (Sp).

Ambisjonene er der, men metodene gjenstår å klekke ut.

Er det noe den forrige regjeringen ble kritisert for, var det for svak styring med it-politikken.

- Hvilke grep tar du, Jan Tore Sanner?

- Jeg mener det ble gjort en god jobb med stortingsmeldingen om it ifør sommeren. Nå er det viktig å se it-politikken i sammenheng med kommunereformen. Og jeg er opptatt av større gjennomføringskraft.

- Hvordan?

- Det må jeg få komme tilbake til. Nå skal jeg i første omgang få en oppdatering fra fagfolkene i departementet før vi kan komme i gang med å sette i verk vår it-politikk, svarer Sanner.

360 graders-rigg: Se vår interaktive presentasjon av Stortinget og regjeringen

Høyt på listen

Han avviser at digitaliseringen av forvaltningen og andre it-politiske oppgaver vil falle bakover i køen av oppgaver i det nye "superdepartementet" med 400 medarbeidere.

- Her har vi et godt team av statssekretærer. Ikke minst Paul Chaffey fra Abelia. Og her vil det være mye å hente på at it-kompetansen fra Fornyingsdepartementet kan jobbe sammen med folk som kan kommunereform, mener moderniseringsministeren.

- Og hvordan går du løs på den klassiske problemstillingen ed kommunal selvråderett for å få til et samspill mellom stat og kommune på it-området?

- Her er det snakk om å bryte ned silotankegangen. Og det er sentralt å få flest mulig over på felles plattformer.

- Dette er kjente takter fra forrige regjering. Vet du va som skal til for å få det til i praksis?

- Det må jeg få komme tilbake til. Her må vi ha en runde med oppdateringer i departementet, sier Sanner.

- Det høres nesten ut som om du overlater it-politikken til Chaffey?

- Nei, det er jeg som er statsråd og tar beslutningene, men jeg har god erfaring med å lytte til fagfolk, svarer statsråden.

Nybakt

Hans nybakte statssekretær Paul Chaffey er tilbakeholden med de store visjonene en halv time inn i den nye jobben.

- Sanner sier han skal lytte til deg for å finne de gode metodene for å få til samarbeid mellom stat og kommune og fagområder.

- Jeg har ingen metode på lur. En mirakeloppskrift på hvordan man skal forandre alt - den tror jeg ikke finnes. Derimot har jeg i 16 år jobbet ute i bedrifter og organisasjoner, og jeg har jobbet litt med ledelse. Det har gitt en pekepinn på hvordan man skal få til et samspill. Jeg håper det er verdifull kompetanse å ha med seg, sier Chaffey.

- Men hvilke tanker har du for it-politikken?

- Svært få. Det ligger gode ambisjoner i regjeringsplattformen, og nå blir jobben å finne ut hvordan man skal få til bedre og mer effektive tjenester uten mer dobbeltarbeid enn nødvendig.

Les også:

Overvåking tar halve justisbudsjettet  

Nå får supplybåtene mobildekning

Slik skal Nødnettet få god nok dekning  

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.