NETTARKIV

Har globalt ansvar

PROSESS: Systemingeniør Susan Kleppestø, ABB og prosessoperatør Thomas Thunestvedt, Statoil i kontrollrommet på Kollsnes. FOTO: ABB
PROSESS: Systemingeniør Susan Kleppestø, ABB og prosessoperatør Thomas Thunestvedt, Statoil i kontrollrommet på Kollsnes. FOTO: ABB

ABB-konsernet har gjennomgått store strukturelle endringer. Endringene har også fått store innvirkninger på den norske organisasjonen. Det har blant annet ført til at 2800 ansatte i installasjonsavdelingen har fått ny arbeidsgiver. Olje- og gassdivisjonen er også i ferd med å selges ut. Det berører 3500 ansatte.

Fra elleve til tre

ABBs startet omstrukturering av automatiseringsvirksomheten sent i 2002. Da ble to divisjoner slått sammen til en, og antall forretningsområder redusert fra elleve til seks. Fra 1. januar er dette tallet igjen halvert. All automatiseringsvirksomhet i konsernet vil bli drevet gjennom de tre globale forretningsområdene prosessautomatisering, automatiseringsprodukter og produksjonsautomatisering.

ABBs automatiseringsdivisjon har 56.000 ansatte på verdensbasis med en omsetning på 8,5 milliarder dollar i 2002. I Norge beskjeftiger automatiseringsvirksomheten 1300 ansatte med en omsetning på ca. 3 milliarder kroner fordelt på kontor- og produksjonssteder i Oslo, Drammen, Skien, Bryne, Stavanger, Stord, Bergen, Ulsteinsvik, Ålesund og Trondheim. Totalt har ABB AS i dag 2000 ansatte i Norge, etter salget av ABB Offshore Systems AS.

Offshore fortsatt viktig

- Selv om ABBs olje- og gassdivisjon skal selges, er offshore fremdeles det største forretningsområdet innen automatiseringsvirksomheten, sier viseadministrerende direktør Rune Finne, som leder ABBs automatiseringsvirksomhet i Norge.

- Vi dekker ellers hele spekteret for prosessbasert industri, gjennom lavspentprodukter og -systemer, roboter, instrumentering, motorer, komplette elektro- og automatiseringssystemer til landbasert industri og marine anvendelser, samt fremdriftssystemer for skip og rigger, sier Finne.

Tredelt fokus

- I leveransene til olje- og gassmarkedet har vi et tredelt fokus, sier Finne. Det er nye utbygginger på norsk sektor, leveranser til eksisterende anlegg og eksportprosjekter.

- Allerede for tre år siden så vi at det ville bli en fallende aktivitet på nye utbygginger i Norge. For å kompensere for dette tok vi et strategisk valg og satset bevisst på å utnytte den erfaringen vi har opparbeidet gjennom 20 år for å øke eksportandelen. Det har gjort at vi i dag har et globalt ansvar i ABB-konsernet for automatisering og elektrosystemer, sier Finne.

Det er flere områder globalt hvor det for tiden er stor aktivitet. Finne nevner spesielt Asia og Russland som vekstområder. ABB har blant annet flere store leveranser til Sakalin-prosjektet helt øst i Russland. - Målet er 20 prosent årlig eksportvekst, sier Finne.

Komplette leveranser

Finne sier ellers at kundene i stadig større grad etterspør komplette leveranser. - Sammen med Siemens er vi de mest komplette leverandørene på dette markedet i Norge. Vi ønsker å ha langsiktige relasjoner til våre kunder, som vi ser på som strategiske samarbeidspartnere. Vi synes selv vi har lykkes bra med dette i Norge, sier Finne.

Filosofien er å avvikle virksomheter der man ikke er nummer en eller to i markedet. Det har medført at mange tidligere ABB-eide bedrifter i Norge nå er solgt ut.

Lakkeringsroboter

- For robotvirksomheten på Bryne har dette også medført endringer. Vi konsentrerer oss nå kun om lakkeringsroboter, hvor vi har globalt konsernansvar både for utvikling og produksjon. I løpet av fjoråret leverte vi rundt 500 slike roboter fra Bryne-fabrikken, som beskjeftiger 240 ansatte, sier Finne.

Virksomheten på Bryne utførte tidligere også robotprosjekter for norsk industri. Denne delen ble i fjor solgt ut av ABB til nyetablerte Robot Norge AS med 15 ansatte.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.