MOBIL

Har du kjøpt iPhone 5?

OMTALE: Om du kjøpte iPhone 5 og sitter med en masse tilleggsutstyr du ikke lenger kan bruke, kan Auris kan være dingsen du ser etter.

Marius ValleMarius ValleJournalist
7. mars 2013 - 13:25
Vis mer

Da Apple lanserte iPhone 5 annonserte ga de dem gamle 30-pinners iPod-tilkoblingen dødsstøtet. Den nye tilkoblingspluggen Lightning erstatter nemlig denne, og er langt mindre enn forgjengeren.

Dette skaper selvsagt hodebry for alle som i årenes løp har fylt opp hjem, bil og kontor med diverse tilleggsutstyr som bruker den gamle pluggen. Det hjelper selvsagt at Apple selger en overgang som lar deg bruke det meste av det gamle utstyret ditt med den nye pluggen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Har du investert i en iPhone-høyttaler kan denne overgangen oppleves som mildt sagt upraktisk. Så da er en Bluetooth-adapter gjerne veien å gå.

LES OGSÅ: Hvorfor du ikke skal kjøpe iPhone-høyttaler

Vi har tidligere sett på en billig kinesisk variant. Nå har vi tatt en titt på en lignende løsning fra amerikanske Touchkraft, kalt Auris (nei, den har ingenting med Toyota å gjøre). Den koster litt mer enn de billigste variantene, men det er det noen gode grunner til.

Funksjoner

Adapteret har inngang for 30-pinners iPod-tilkobling, slik at du kan sette den i iPhone-høyttalerdokken din. I tillegg har den utgang for 3,5 mm minijack, slik at du kan koble den til en hvilken som helst forsterker, eller et hodesett om du så ønsker.

Den bruker Bluetooth 4.0, og kan vise gjenstående batterikapasitet i telefonens skjerm. Det er også støtte for AptX-kodek. Det siste betyr at lydkvaliteten skal være spesielt god dersom også avspillingsenheten har AptX-støtte. Auris har i tillegg innebygget mikrofon, noe som åpner for at du kan bruke den som håndfri.

Mange pratiske funksjoner for en liten dings, med andre ord.

LES OGSÅ: Denne bilhåndfrien har super lydAuris har strømtast, og volumtaster. Hullet på siden er mikrofonen.

I bruk

Å komme i gang er enkelt. Første gang du skrur på Auris settes den i paringsmodus. Da åpner du Bluetooth-menyen på telefonen din, enten det er iPhone eller en annen enhet, og velger Auris fra listen over enheter i nærheten.

Når du setter Auris i en dokkingstasjon skrur den seg på automatisk. Den går også automatisk i paringsmodus når du bruker en dokking.

Det er tre knapper på Auris. Strøm, lyd opp og lyd ned. Disse har flere funksjoner. Et kort trykk på strømtasten pauser avspillingen på kildeenheten. Et kort trykk på volum opp eller volum ned skifter til neste eller forrige spor. Holder du strømtasten nede i to sekunder kan du også sende en stemmekommando til telefonen. Strømtasten brukes også til å besvare og avvise samtaler.

Auris har et 250 mAh batteri, som du lader med dokkingen din, eller en 30-pinners iPod-kabel. Den skal ifølge produsenten klare omtrent 12 timer avspilling per lading.

Du kan for øvrig bruke 3,5 mm-utgangen samtidig som du lader Auris. Det er altså ingenting i veien for å bruke den som en permanent Bluetooth-adapter til for eksempel et stereoanlegg uten iPod-dokking.

Vi har testet Auris med forskjellige telefoner, og spilt musikk på stereoanlegg og med hodesett. Lyden er det ingenting å si på. Har du en telefon som støtter AptX, som for eksempel Samsung Galaxy S III eller HTC One X, får du bedre lydkvalitet fra Auris. For ordens skyld: iPhone 5 støtter ikke AptX.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstillingI tillegg til bruk i iPod-dokk, kan du koble til høyttalere via 3,5 mm minijack, og lade Auris med en vanlig 30-pinners ladeplugg.

Oppsummert

Vi liker Auris godt. Den kan dekke en rekke forskjellige behov. Ikke bare for deg som har iPhone-høyttalere du ikke får brukt. Om du ikke eier iPhone, men har utstyr med iPhone-tilkobling, for eksempel en bilstereo, kan denne være lur å skaffe seg.

At den også har 3,5 mm minijack-utgang gjør den spesielt interessant, siden den da plutselig får en hel del andre bruksområder i tillegg.

Det eneste vi egentlig savner er en vanlig Micro-USB-tilkobling for lading. Men dette er tross alt et produkt laget primært for Apples 30-pinners iPod-tilkobling, så det er ikke noe vi skal klage over. Det er tross alt ikke verre enn at man kjøper en slik kabel, så kan man lade Auris hvor som helst.

Auris koster i skrivende stund fra 390 kroner, og kommer i sort eller hvitt.

LES OGSÅ:

TEST: Tastaturet du kan ha i lomma

TEST: JBL Bluetooth-høyttaler med NFC og trådløs lading

TEST: Skanneren du kan ta med på tur

TEST: Seriøs håndfri med super taletid

TEST: Liten trådløs høyttaler med NFC

TEST: Armbåndet som sladrer om mobilen forsvinner

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.