FORUM

Har det teknologiske miljø ingen politisk innflytelse

POLITIKK Innledningsvis tillater jeg meg å referere fra Teknisk Ukeblad nr. 2207 hvor det antydes et etterslep bare på vedlikehold på bruer her i landet på 3,18 milliarder kroner.

Når jeg innledningsvis refererer til dette tallet, er det for å prøve å gi et bilde av hva totalkostnadene er for å komme à jour med en forsvarlig infrastruktur målsatt etter krav i tiden for hele landet. I tillegg har vi etterslep i vedlikehold på nærmest alle offentlige bygg og utallige områder som har en standard som ligger på et lavmål i europeisk målestokk.

Hvorfor monteres ikke noe så elementært som overrislingsanlegg i samtlige tunneler? Tunnelbranner kunne vært et saga blott.

Vi mangler penger, sier politikerne. Det er meg helt uforståelig at ikke det teknologiske miljø slår tilbake på denne direkte usanne retorikken. Blir ikke miljøet indignert og direkte provosert når økonomene snakker om overoppheting av økonomien og forklarer det hele ved hjelp av kokebokfysikk (kjelen som koker over).

Politikerne snakker om ansvar for neste generasjon. Da er det helt ufattelig at de lar de neste generasjonene arve ufattelige restaureringsoppgaver de neste tiårene.

Vi kan vel være enige om at vi allerede er rammet av klimaendringer, uansett om forskerne krangler om årsakene til elendigheten. Her kreves forebyggende tiltak på veinett og vannføring til flere titalls milliarder, og det nå. Kanskje det hjelper hvis vi begynte å forklare økonomene at etterslepet er lån som vi lar våre etterkommere betale.

Hvis de milliardene som trengs for å komme noenlunde à jour med jobbene ble sett på som utenlandsgjeld, hadde nok pipen fått en annen lyd.

Jeg er redd for at det politiske miljø i altfor stor grad lar seg påvirke av lobbyister fra oljefondets meglere som boltrer seg i pengebingen og til og med får betalt for det, altfor godt betalt.

Derfor en oppfordring til det teknologiske miljø: Vis muskler og sett pinglene på plass. Her er mye å ta fatt på.

Trond Roald Rørvik Larsen

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.