OLJE OG GASS

Har de den aller minst spektakulære utstillingen på hele oljemessen?

Produserer veldig små ting til bruk offshore.

Roy Hauge i selskapet Hellerman Tyton viser frem ett av de viktigste produktene de leverer: Strips, i alle farger og størrelser.
Roy Hauge i selskapet Hellerman Tyton viser frem ett av de viktigste produktene de leverer: Strips, i alle farger og størrelser. Bilde: Eirik Helland Urke
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
31. aug. 2016 - 16:21

ONS, Stavanger: Utendørs, i en bobil mellom to digre utstillingshaller på en av verdens største oljemesser, står et traust selskap og viser frem sine duppeditter. 

Det er muligens den minst spektakulære utstillingen på hele ONS, med noen av de aller minst teknologisk avanserte produktene til offshoreindustrien. 

Men hadde du dratt offshore og fjernet leveransene deres, hadde hele oljeinstallasjonen kollapset. 

Hellerman Tyton lever noe så lite komplisert - og noe så viktig - som strips, i nylon og stål.

10 centimeter, 3,5 millimeter

 – Teknisk sett er dette straight forward til det kjedsommelige. De minste stripsene våre er 10 centimeter lange og 3,5 millimeter brede, sier Roy Hauge, distriktsansvarlig på Vestlandet. 

Selskapet har vært i Norge siden 1980, og kniver om å være den største aktøren i markedet de leverer i. Internasjonalt har selskapet 3500 ansatte og fabrikker i 12 land. 

– Vi produserer festemateriell og beskyttelse til kabler. Vi leverer ikke kabler, bare alt rundt kablene. Det inkluderer for eksempel strips og krymp, sier administrerende direktør Erik Michelsen. 

– En krymp er en slange som du varmer opp, så trekker den seg rundt og fester seg rundt kabelen. Dette er for isolering og beskyttelse, forklarer han. 

Det er altså små produkter det er snakk om, og på en messe dere andre selskaper viser frem konsepter og teknologier du kun får i hundretonnsklassen, er det fort gjort at gjengen med strips og krymp i en bobil, forsvinner for den store mengden.

Stål mot rotter

– Det er vel omtrent én promille av de som går forbi her som kommer innom. Men det er viktig for oss å være her. De som kommer innom er genuint interessert i produktene våre, og oljeindustrien er et viktig marked for oss, sier Hauge. 

– For oss er dette viktig markedsføring der vi får vist oss frem. De fleste som ser oss og logoen, kjenner oss igjen med en gang. For oss blir det som å sette inn en annonse i en avis eller et magasin. 

Selskapet leverer også til en rekke andre industrier i Norge: Bygg og anlegg, skipsindustrien og andre segmenter. 

– Vi leverer for eksempel til søppelsugeanlegget i Bergen. De får stålrør av oss slik at ikke rottene skal gnage hull på ledningene som forsyner anlegget, ifølge Hauge. 

– Vi har svært mange bein å stå på. Tenk deg i en tunnel: Alle kabler er stripset hver 30. centimeter. Det blir ganske mange strips, sier han. 

– Hadde kollapset

Men selv om hvert enkelt produkt, særlig stripsene, er små, kommer de i store kvanta. 

– En offshoreleveranse for oss til ett selskap, kan dreie seg om syv-åtte paller vi kjører ut fra lageret vårt. Det kan inkluderer flere kilometer med krympestrømper og kanskje en million strips, ifølge Hauge. 

– Og om stripsene er i rustfritt stål, så blir det ganske tunge leveranser også. 

– Hva hadde, rent teoretisk skjedd om du tok bort alle stripsene på en rigg? 

– Det hadde ikke gått. Alt hadde kollapset, kabler hadde blitt nappet ut av sikringsskapene og det hadde gått helt vilt for seg, sier Hauge. 

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.