BYGG

Har aldri målt svakere salg og igangsetting av nye boliger 

I første halvår 2023 falt salget av nye boliger med 39 prosent. Boligprodusentenes Forening er bekymret for fremtidens boligforsyning.

- Nå bygges det altfor få boliger, sier administrerende direktør Lars Jacob Hiim i Boligprodusentenes Forening. Her fra bygging av leiligheter i nærheten av Lille Tøyen/Hasle i Oslo.
- Nå bygges det altfor få boliger, sier administrerende direktør Lars Jacob Hiim i Boligprodusentenes Forening. Her fra bygging av leiligheter i nærheten av Lille Tøyen/Hasle i Oslo. Bilde: NTB scanpix
15. aug. 2023 - 10:55

– Første halvår 2023 er det svakeste første halvår vi har målt på salg og igangsetting av nye boliger. Nå bygges det altfor få boliger, sier administrerende direktør Lars Jacob Hiim i en pressemelding fra Boligprodusentenes Forening.

Totalt falt salget av nye boliger med 39 prosent i første halvår i 2023, sammenlignet med samme periode i fjor. Samtidig ble det igangsatt 43 prosent færre nye boliger enn i første halvår 2022.

De seks første månedene av året ble det solgt 6945 nye boliger og igangsatt 6138 boenheter. Det årlig gjennomsnittlige boligbehovet er på 29 384 boenheter, ifølge Boligprodusentene. 

– Krisen i boligforsyningen rammer førstegangskjøpere og alle som trenger bolig. Nå bygges kapasiteten i boligbransjen ned, og det vil ta lang tid å bygge den opp igjen. Vi er derfor bekymret for fremtidig boligforsyning og den norske boligmodellen, heter det i pressemeldingen.

Tallene for juni viser en fortsatt nedgang i salg, samtidig som det var en liten oppgang i igangsetting. Det er likevel den nest svakeste igangsettingen målt i juni måned. Salget av nye boliger i juni 2023 falt med 20 prosent sammenlignet med samme måned i fjor.

Boligprodusentene peker på at det har stor betydning hvilken boligpolitikk lokalpolitikerne fører.

– Det er positivt at boligpolitikk er på dagsordenen, men det viktige er at vi får kommunestyrer som faktisk prioriterer og planlegger for nye boliger. Det er nå behov for raskere og mer forutsigbare plan- og byggesaksprosesser, fremgår det i pressemeldingen.

Etter ett år med diskusjoner er den nye småhusplanen vedtatt. Den bestemmer hva som er lov å bygge, rive og endre i småhusområdene i 13 bydeler.
Les også

Ny småhusplan er vedtatt – gammel plan og byggeforbud gjelder fortsatt

 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.