OLJE OG GASS

Har 835 milliarder kroner på sokkelen

I PENGEBINGEN: Den ferske olje- og energiministeren kan konstatere at han plasker rundt i milliardverdier på norsk sokkel. Bildet ble for øvrig tatt i forbindelse med valgkampen 2007.
I PENGEBINGEN: Den ferske olje- og energiministeren kan konstatere at han plasker rundt i milliardverdier på norsk sokkel. Bildet ble for øvrig tatt i forbindelse med valgkampen 2007. Bilde: Bendiksby, Terje
Per Erlien Dalløkken
27. juni 2008 - 09:47

Det viser en verdivurdering Wood Mackenzie har utført på oppdrag fra Olje- og energidepartementet.

SDØE

Verdien av Statens direkte økonomiske engasjement i petroleumsvirksomheten (SDØE) er per 1. januar 2008 beregnet til 834,8 milliarder kroner.

Det er en økning på 42,4 milliarder kroner siden inngangen til 2006 og skyldes i hovedsak høyere olje- og gasspriser.

– Enormt

– Rapporten viser hvilke enorme verdier SDØE-porteføljen representerer for staten. Sammen med skatteinntektene fra olje- og gassvirksomheten har de årlige inntektene fra SDØE stor betydning for landets økonomi, og gir betydelige tilskudd til Statens pensjonsfond – utland, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen i en pressemelding.

Les rapporten her

Må redusere kostnadene

Riis-Johansen påpeker at det de siste to årene også har vært en markant kostnadsvekst på norsk sokkel.

– Utviklingen viser at det fortsatt er viktig med et engasjement for å redusere kostnadene i petroleumssektoren i kombinasjon med økt oljeutvinning for den framtidige verdiskapingen knyttet til norsk sokkel, sier statsråden.

Verdiforringelse i 2006-kroner

Beregninger basert på faste 2006-priser viser nemlig en redusert verdi på 177,1 milliarder kroner for porteføljen i forhold til verdien av porteføljen ved inngangen til 2006.

Det skyldes blant annet kombinasjonen av nye kostnader, ved at enkelte investeringsbeslutninger i porteføljen ikke ville ha blitt truffet dersom prisene hadde forblitt på 2006-nivå, et generelt høyere kostnadsnivå i bransjen og lavere total produksjon, illustrerer Wood Mackenzie.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.