KRAFT

– Håpløst oppkjøpsraid

KRITISK: Knut Lockert, daglig leder for Forum for strategisk nettutvikling, mener at noen må gjøre det klart for Statkraft at det er ikke selskapets oppgave å kjøpe opp nettselskap.
KRITISK: Knut Lockert, daglig leder for Forum for strategisk nettutvikling, mener at noen må gjøre det klart for Statkraft at det er ikke selskapets oppgave å kjøpe opp nettselskap. Bilde: : Bjarne Langseth
Mona Sprenger
1. juli 2009 - 08:10

– Det er helt håpløst at Statkraft får fare land og strand på oppkjøpsraid, mener daglig leder i FSN, Knut Lockert. Han mener at noen snart må gjøre dette klart for kraftselskapet.

– Feil

Statkraft vil kjøpe opptil 15 kommunale kraftselskaper i Midt- og Nord-Norge, som alle har fått besøk av kraftgiganten.

Dette liker Knut Lockert dårlig. Han minner om Stortinget i sin tid delte selskapet i to med Statnett som skulle eie nettet og Statkraft som skulle eie produksjonen.

– Det er et klart og viktig skille for å få kraftmarkedet til å fungere etter hensikten. Nå skal Statkraft ”rydde opp” og kjøpe seg vei til færre selskaper i Norge. Dette blir feil, sier FSN-lederen, og setter spørsmålstegn ved Statkrafts motivasjon som distribusjonsnetteier.

Gir ikke lavere nettleie

– Det er nok noe naivt å tro at den bakenforliggende årsak er lavere nettleie for Statkraft og norske produsenter. De betaler nemlig den samme prisen uansett.

FSN advarer myndighetene mot å være naive og hive grunnleggende prinsipper over bord for at kraftprodusenten Statkraft skal ”ordne” opp i nettstrukturen i Norge.

– Noen må ta tak og gjøre dette klart for Statkraft.

Unyansert om sammenslåing

FSN er oppgitt over at sammenslåing fremstår som det virkemiddelet som enkelte politikerne i dag har på dagsorden når det gjelder nettpolitikk.

– Dette synes å være basert på en tro om at nettleien vil gå ned etter en sammenslåing. En sammenslåing av to selskaper vil medføre at noen betaler noe mer og at noen betaler noe mindre. Det blir en nødvendig konsekvens når man slår sammen dyrere nettleie med billigere nettleie, sier Lockert, som ikke utelukker at det ved enkelte sammenslåinger kan høstes effektivitetsgevinster.

– Men i diskusjonene rundt sammenslåinger må man ikke glemme at lokal styring av infrastrukturen kan være svært viktig. Det er lokalt man kjenner utfordringene best, både med hensyn til nettstrukturen og leveringssikkerheten. I mange distrikter er de lokale nettselskapene en viktig bidragsyter for et levende lokalsamfunn, sier FSN-lederen.

Lysaker best?

Han mener at i en vurdering av sammenslåinger, bør også disse forhold være med på vektskålen.

– Og ikke bare en tro på en lavere nettleie for noen. Det blir for enkelt, sier Lockert, som er kritisk til at det er Statkraft lokalisert på Lysaker som kjenner investeringsbehovene best i distriktene.

– Statkraft er en utmerket produsent, som er satt til å tjene gode penger for den norske stat. La de fortsette med det.Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.