ARBEIDSLIV

Håper på Nobelpris

- Kanskje en Nobelpris eller en Abelpris, sa hun i forbindelse med kontraktsinngåelse for sentrene som ligger i Oslo.

Etableringen av sentre for fremragende forskning (fra engelsk Center of Excellence) er et brudd med norsk egalitær tradisjon, der alle får litt.

Sentrene skal være og videreutvikle seg blant de beste i verden. De 13 er sikret ti millioner kroner hver i ti år, avhengig av hva Stortinget bestemmer fra år til år. Til gjengjeld vil sentrene være utsatt for et skarpere søkelys enn de øvrige forskningsmiljøene i Norge.

- Etter tre år skal Forskningsrådet gjennomføre en like grundig evaluering som da sentrene ble valgt ut. Da kan noen falle ut, sier leder Frøydis Langmark i Forskningsrådets styre. Hun forventer et økende antall doktorgrader fra sentrene og at de greier å formidle til omverdenen om hva millionene blir brukt til.

Langmark tilbakeviser kritikken mot utvelgelsen av de 13 sentrene.

- Dette er den grundigste prioriteringsprosess i norsk forsknings historie, hevder hun. 129 søkte om å bli et senter for fremragende forskning. 40 ble plukket ut til finalen og 13 ble valgt ut av komiteer med tung internasjonal deltagelse. Alle sentrene for fremragende forskning undertegnet i midten av november kontrakten med Norges forskningsråd om oppgavene.Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.