SAMFUNN

Håper på lavere krone og rente

Anders J. Steensen
10. okt. 2002 - 07:45

- Det viktigste for oss er at kronekursen svekkes og at rentene går ned, sier daglig leder Kjell Skar i Minox Technologies på Notodden. Han leder en typisk norsk småbedrift med 23 mann i arbeid. De produserer prosessutstyr for offshorebransjen og er helt avhengige av eksport.

- Det er stor interesse for produktene våre, men alt vårt salg går i dollar, og når kursen har endret seg med nesten to kroner i løpet av et år, sier det seg selv at vi blir mindre konkurransedyktige. Slik situasjonen er nå må vi flagge ut produksjonen og sammenstille utstyret vårt i utlandet, forteller han.

Minox er en typisk pakkeleverandør som baserer seg på egne konstruksjoner og innkjøp av utstyr som så settes sammen til en prosessenhet. Finansieringen av utstyrsanskaffelsene og arbeidstimene må gjøres av Minox selv gjennom sin lokale bankforbindelse.

- Med dagens rente betyr dette en svekket fortjeneste. For et anlegg som vi skal levere til Shell i New Oreleans, skal vi produsere enhetene i Louisianna fordi det blir lengt billigere. Vi har allerede sendt en mann bortover for å følge produksjonen der. Dermed mister Notodden verdifulle arbeidsplasser. Vi vil jo helst produsere her. Da burde vi hatt et enda strammere budsjett, sier Skar.

Han er fornøyd med endringene med fradrag for forskning og utvikling. - For en liten teknologibedrift som vår betyr dette mye for å øke vårt produktspekter og sikre fremtiden for bedriften.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.