INDUSTRI

Håper på frivillige industrikutt

Miljøvernminister Erik Solheim vil ha metallindustrien til å frivillig redusere utslippene sine. Om de får til det, lover han å snakke pent med finansministeren om skatte- og avgiftskutt.
Miljøvernminister Erik Solheim vil ha metallindustrien til å frivillig redusere utslippene sine. Om de får til det, lover han å snakke pent med finansministeren om skatte- og avgiftskutt. Bilde: Scanpix
Stein Jarle Olsen
24. apr. 2009 - 07:56

Norsk tungindustri står for 12 prosent av CO 2-utslippene i landet, og det uten avgifter eller kvotepriser på utslippene.

Goodwill

Nå vil miljøvernminister Erik Solheim ha selskapene til å redusere utslippene frivillig.

– Frivillige kutt kan bedre selskapenes anseelse. Den nødvendige teknologiske utviklingen som følger med, kan bli et aktivum senere, når EU innfører sitt kvoteregime for slike bedrifter fra 2013, sier han til Dagens Næringsliv.

Solheim vil over de neste ukene invitere aktører i metallindustrien til dialog.

– Ambisjonen er å få til det samme som med NOx-avtalen. Riktignok hadde vi da fordelen av å ha en solid pisk, sier Solheim.

Industrien enig

Finn Langeland i Norsk Industri synes Solheim er inne på noe.

– Vi har allerede gjort mye både gjennom NO x-avtalen og ved frivillige kutt av CO 2-utslipp til nå. For eksempel produserer norsk aluminiumsindustri nå mer enn dobbelt så mye som for et antall år siden, mens samlede CO 2-utslipp er redusert tilsvarende ett års utslipp fra den norske bilparken. Vi er helt enig i at frivillige avtaler er veien å gå, sier kommunikasjonsdirektøren.

Svarer på tiltale

Norsk Industri har også tidligere oppfordret Solheim til å komme opp med løsninger for utslippskutt for industrien.

– Vi sitter med et problem: Mange millioner tonn CO 2 skal kuttes i Norge uten at det på langt nær eksisterer nok tiltak som stimulerer industrien til klimakutt. Norske handelsbedrifter kan dekke sitt kvotebehov uten et eneste tiltak i Norge, sa Lier-Hanssen på Norsk Industris Klimakonferanse før jul.

Les saken: Norge mangler klimatiltak

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.