OLJE OG GASS

Håper Aker og Aibel ikke trekker seg

Sevans konsept for Goliat-plattform. Skroget skal bygges i Korea sammen med Samsung.
Sevans konsept for Goliat-plattform. Skroget skal bygges i Korea sammen med Samsung. Bilde: Sevan
Ole K. Helgesen
29. juni 2009 - 14:40

I dag meldte Aker Solutions og Aibel at Eni Norge har avvist å la et konsortium med Aker Solutions, Aibel og Samsung Heavy Industries delta i anbudsprosessen for Goliat FPSO-en.

Begge selskapene hevder i sine meldinger at de dermed er ute av konkurransen. Foreløpig har det ikke kommet noen meldinger fra Samsung Heavy Industries.

Les mer: Aker ut av Goliat-konkurransen

Ikke utestengt

Eni presiserer at de fremdeles er ønsket med videre i konkurransen hver for seg.

– Anbudskonkurransen er fremdeles åpen og vi har sendt de tre aktørene tilbud om å være med videre. Vi håper de vil benytte seg av den muligheten, sier Grethe Follnes i Eni Norge.

Hun forteller at konsortiumet med de tre store aktørene ble for sterkt.

– Vi er opptatt av konkurranse, og vi antok at dette konsortiumet ville blitt så sterkt at det ville gitt negative effekter for markedskonkurransen.

Redusert konkurranse

Hvis ikke de tre selskapene ikke ønsker å delta videre i kampen om kjempekontrakten for å bygge Goliat-flyteren, blir konkurransen om å vinne oppdraget sterkt redusert.

Ifølge Follnes har Eni sendt anbudsinvitasjon til seks selskaper. Og alle de tre selskapene som prøvde å gå sammen i tilbudsprosessen har ofte blitt nevnt blant favorittene.

Det er usikkert hvilke eventuelle andre konstellasjoner det er mellom de andre selskapene som deltar i konkurransen.

Jobben for stor

Ifølge Aibels kommunikasjonsdirektør Bente Thornton er jobben for stor til å gjøre den alene.

– Vi regner oss ikke lenger som en deltager i tilbudsprosessen. Oppdraget er så stort og komplekst at vi ser det ikke som mulig å gjennomføre det alene. Med den store risikoen dette prosjektet innebærer, mener vi at konstellasjonen mellom oss, Aker Solutions og Samsung var den beste.

– Betyr dette at dere er ute av konkurransen for godt?

– Vi har en samarbeidsavtale med Aker og Samsung og den forholder vi oss til.

– Betyr det at det kan bli aktuelt å være med videre dersom de to andre selskapene ønsker å konkurrere på individuell basis?

– Jeg kan ikke spekulere videre rundt dette. Men, som sagt, ser vi det ikke som noen mulighet å gjøre denne jobben alene, sier Thornton.

Les mer om: