ROMFART

Håpefull ferd til ISS

Romferga Discovery ble skutt opp fra Cape Canaveral i strålende vær klokka 17.02 lokal tid.
Romferga Discovery ble skutt opp fra Cape Canaveral i strålende vær klokka 17.02 lokal tid. Bilde: NASA
Per Erlien Dalløkken
2. juni 2008 - 12:21

Etter en vellykket oppskytning fra Cape Canaveral lørdag klokka 23.02 norsk tid, er Discovery nå underveis til romstasjonen ISS.

Sammenkoblingen skal etter planen skje litt før klokka 20 mandag, norsk tid.

Se video fra oppskytningen

ISS bygges ut

Hovedformålet til romferden, med oppdragsnummer STS-124, er å frakte opp det japanske laboratoriet «Kibo» som oversettes til «håp» på norsk.

Kibo er ISS-bidraget til Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA).

Det vil ta tre turer for å komplettere Kibo, og dette er den andre ferden som har med seg hovedmodulen. Med sine 11,3 meter i lengden og en diameter på 4,4 meter blir dette det største enkeltrommet på romstasjonen.

Les også: Discovery klar for ny tur

Toalettrøbbel

Discovery er ikke fylt opp med utelukkende vitenskapelig nyttig last. Om bord i romferga er det også blitt plass til last som skal fylle mer basale behov.

Det russiskbygde toalettet på ISS har nemlig vært delvis i ustand siden i forrige uke. Reservedeler ble fløyet fra Russland til Kennedy Space Center et par dager før oppskytningen. NASA fikk skviset inn den halv meter lange pumpa i den fra før tettpakkede romfergen.

Buzz i rommet igjen

Med på turen er også leketøysfiguren Buzz Lightyear, en av hovedpersonene fra Disney/Pixar-filmene Toy Story. Dette stuntet er et ledd i det nye samarbeidet mellom NASA og Disney for å øke interessen for realfag blant amerikansk ungdom.

Figuren er naturligvis oppkalt etter legendariske Buzz Aldrin som gikk i hælene på Neil Armstrong ut på Månen i 1969 under Apollo 11-ferden.

Les også: – Miljø viktigere enn Mars

Ler av Kinas romplaner

Discovery-jubileum

STS-124 er NASAs 123. romfergeflight og Discoverys tur nummer 35 ut i verdensrommet. Mandag kveld blir det den 26. gangen et amerikansk fartøy kobler seg til ISS.

Sju astronauter, seks menn og én kvinne, deltar på den litt over 14 dager lange ferden. I løpet av disse to ukene skal det blant annet utføres tre romvandringer, såkalte «spacewalks».

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.