NETTARKIV

Håp for synsskadde

6. sep. 2001 - 23:34

Den gule flekken (makulan) er den del av netthinnen hvor vi ser best. Synsskaden central scotom består i at den gule flekken er blitt forstørret. For å kunne se for eksempel et ansikt, må pasienter med denne typen sykdom se til siden for ansiktet for å utnytte det perifere synet i utkanten av synsfeltet. Men der er også øyets synsskarphet lav. Verken medisin eller vanlige briller hjelper mot denne lidelsen.

Nå har forskere ved Institusjonen för fysikk och optikk på KTH i Stockholm, funnet ut at briller som i detalj korrigerer avbildingsfeltet i det perifere synsfeltet, kan føre til en dramatisk bedring for pasientene.

For å få til dette må hver pasient få utført individuelle målinger av synet. Vanlig optisk måleteknikk var ikke mulig å bruke, men de fant svaret innenfor den adaptive optikken. Dette er en teknikk astronomer bruker for å minske atmosfæriske forstyrrelser når de tar bilder fra bakkenivå av elementer på himmelen.

Det nyutviklede måleinstrumentet må videreutvikles for å hjelpe de mest synsskadde. På lengre sikt håper forskerne teknikken kan kommersialiseres og gjøre den tilgjengelig for optikere over hele verden. (vn)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.