IKT

Håp for IT-ingeniører

Finn Halvorsen
12. jan. 2004 - 09:38

En undersøkelse blant mer enn 400 bedrifter viser at over halvparten skal ansette nye IT-folk. Men noen vil si opp folk samtidig som de ansetter nye.

- Det betyr nye krav til kompetanse og store krav til fleksibilitet og omstilling, sier Ole Johnny Solberg, leder i nettverket New Monday. Nettverket har nå over 1000 medlemmer, hvorav 93 prosent med høyskole- eller universitetsutdanning.

Nettverket New Monday ble dratt i gang for et snaut år siden av Norsk Dataforening.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

To hovedgrupper

Norge har i dag et sted mellom 10.000 og 15.000 arbeidsledige IT-folk. De deler seg i to store grupper. Nesten halvparten av dem har fire-fem års universitetsutdanning, er under 30 år og har liten eller ingen erfaring fra arbeidslivet. Neste gruppe utgjør 35 prosent, og de er 40 år eller eldre.

- Blant disse er det større spredning i bakgrunn og kompetanse. Noen har kanskje ikke høy formell utdanning, men meget lang og god erfaring. Atter andre har omskolert seg til IT i voksen alder og går rett inn i ledighetskøen, sier Solberg.

Ferskvare

Arbeidsledige IT-folk har spesielle behov. Det er ekstra viktig å komme raskt tilbake i jobb. IT-kompetanse er ferskvare som ødelegges dersom den blir liggende ubrukt for lenge.

- For den enkelte er det en tragedie, men for Norge som nasjon betyr det at møysommelig opparbeidet og dyrt ervervet kunnskapskapital mister stadig mer av sin verdi jo lengre IT-kompetansen ikke nyttes, sier Solberg.

Aetat har liten erfaring fra denne type arbeidssøkende og har lite å tilby. Det er bakgrunnen for initiativet til New Monday.

- Vi samarbeider nå godt med Aetat. Den undersøkelsen vi nå har gjennomført er blant annet på oppdrag fra Aetat. Vi håper å få til et samarbeid på noe lenger sikt, at New Monday kan få et visst permanent preg, i alle fall inntil våre medlemmer igjen er i arbeid, sier Solberg.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.