ARBEIDSLIV

Håp for hjertepasienter

25. apr. 2001 - 07:15

Deutsche Institut für Luft und Raumfahrt, DLR, har utviklet en prototyp på et kunstig hjerte, beregnet for midlertidig bruk mens pasienten venter på en donor.

Ingen utlufting

Halvannet års arbeid ligger bak prototypen som nå er klar for dyreforsøk. Slike implantater er i bruk i dag, men de krever at en luftslange blir lagt ut. Det nye hjertet kan implanteres uten at det er behov for noen forbindelser ut.

Prinsippet er tilsynelatende enkelt: To plastrør, halvsirkelformet og tykkere på midten, er lagt over og under en klaff. Hver side av de to plastrørene er koplet til blodårene. Klaffen svinger opp og ned i riktig takt, og presser de to rørene sammen i jevn rytme. De to rørene forbindes med en y-kopling.

Systemet er patentert, og slett ikke så enkelt som det høres ut.

– For å få pumpeeffekten må rørene være forholdsvis store på midten. Det fører til en virvelstrøm som igjen fører med seg turbulens og ødelegger en jevn flyt av blod. En farlig konsekvens av det kan bli at blodet koagulerer og stopper igjen systemet, sier diplomingeniør Timo Lichtneckert.

Løsningen

Etter nitid arbeid med geometrien i rørene mener forskerne nå å ha funnet løsningen. En vesentlig forbedring er at rørene er bøyd ørlite grann mindre enn 180 grader. I løpet av året skal de første kunsige hjertene implanteres i dyr.

Om dyreforsøkene blir vellykket tror Lichtneckert at hjerteimplantatet kan komme på markedet om et par år.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.