NATURVITENSKAP

Håp for gamle øyne

Når du passerer 40 sklir Teknisk Ukeblad og annet lesestoff umerkelig lenger unna - helt til armene blir for korte.

Det er trist å oppdage at synet forandrer seg så mye at du må gå Canossagang til optikeren.

Alle blir vi innhentet av aldringsprosessen, men hvis det går som australske forskere ved University of South Wales håper, kan folk over 40 gå en brilleløs fremtid i møte.

Universitetet, som er medlem av regjeringens multinasjonale Vision Cooperative Research Centre jobber nå med den ultimate reservedel for de lett tilårskomne.

Når vi leser må øyet endre lysbrytningen kraftig for å se små bokstaver på nært hold. Kommer de for langt unna blir de for små, og dessuten er det grenser for hvor lange armer folk har.

For å fokusere på nært hold endrer muskler formen på linseelementet i øyet slik at det blir tykkere. Etter hvert som vi blir eldre avtar denne evnen fordi liseelementet mister fleksibiliteten. En lite ønskelig tilstand for 40+ åringen, kalt presbyopia har satt inn, en tilstand alle optikere elsker.

Flytende håp

Forskerne er nå på sporet av en kur mot presbyopia.

Inne i linseelementet er det nemlig en tyktflytende væske som med årene er blitt for lite fleksibel til at musklene kan påvirke linsen tilstrekkelig. Ved å suge ut denne væsken og erstatte den med en ny kunstig væske, med samme refraktive indeks og samme biomekaniske egenskaper, håper de å kunne reversere denne uønskede aldringseffekten.

Naturlig nok er forskerne lite villige å røpe hemmeligheten rundt det nye stoffet. Det skal ikke mye fantasi til å tenke seg hva dette kan være verd.

Det er allerede gjort forsøk, med kaniner, men linseelementene er for forskjellige til at det kan trekkes gode konklusjoner, derfor skal teknikken brukes i rhesusaper, som har linseelementer lik de i mennesker. Forsøkene med mennesker er planlagt til slutten av neste år.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.