FORSVAR

Hangarskipet USS Gerald R. Ford kommer til Oslo

Verdens største krigsskip, hangarskipet USS Gerald R. Ford, har kurs mot Norge og kommer etter planen til Oslo i løpet av de neste dagene.

Verdens største krigsskip, det amerikanske hangarskipet USS Gerald R. Ford, i Nordsjøen utenfor Danmark mandag. Senere denne uka kommer det til Oslo
Verdens største krigsskip, det amerikanske hangarskipet USS Gerald R. Ford, i Nordsjøen utenfor Danmark mandag. Senere denne uka kommer det til Oslo Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB
22. mai 2023 - 20:53

Skipet er på sin første operative tokt noensinne, og Oslo blir første havn som besøkes.

– Det at man nå legger sitt første besøk med sitt nye hangarskip til norske farvann, er veldig positivt for samarbeidet vi har med amerikanerne, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram til NTB.

Han besøkte mandag hangarskipet ute på sjøen sammen med forsvarssjefen, forskningsministeren, USAs ambassadør til Norge og flere offisielle representanter.

– Dette er Norges trygghet, sier Gram.

USS Gerald R. Ford er det største krigsskipet som noen gang er bygget. Skipet ble døpt i 2013, men etter flere år med tester og klargjøring er det nå satt i normal drift. I begynnelsen av mai dro skipet fra USA og la ut på sin første operative tokt.

Ledsages av norsk fregatt

Krigsskipet seiler nå sammen med den norske fregatten Roald Amundsen på vei inn mot Norge.

– Dette er et veldig konkret tegn på sikkerhetsgarantien Norge har gjennom Nato, sier forsvarsministeren.

Skipet la ut fra marinebasen i Norfolk i Virginia på ettermiddagen 2. mai. Mandag formiddag befant det seg i Nordsjøen, i dansk farvann.

Om bord fikk forsvarsministeren og de andre besøkende en oppvisning i jagerfly som landet og tok av fra skipet.

Krigsskipet har mange jagerfly om bord, samt et mannskap på 4500 som trolig vil sette sitt preg på hovedstaden. <i>Foto:  Håkon Mosvold Larsen/NTB</i>
Krigsskipet har mange jagerfly om bord, samt et mannskap på 4500 som trolig vil sette sitt preg på hovedstaden. Foto:  Håkon Mosvold Larsen/NTB

Ambassadøren: – Veldig symbolsk

USAs ambassadør til Norge, Marc Nathanson, mener at besøket er veldig symbolsk.

– Her har vi verdens største hangarskip som legger sitt første besøk til Oslo. Det sier noe om nærheten USA føler med Norge, og forhåpentligvis føler Norge det samme tilbake, sier han til NTB:

Han påpeker at Norge var med på å starte Nato sammen med USA. Og at landet er en kritisk alliert for USA, blant annet på grunn av nærheten til Russland.

– Hvis du skal til Norden, er dette landet å dra til, sier Nathanson.

Drives av kjernekraft

Om bord er et mannskap på 4500, og det er plass til rundt 90 fly og helikoptre. Skipet drives av to atomreaktorer.

– Skipet er nytt. Det er første nye design på amerikanske hangarskip på over 60 år. Og det er fantastisk, sier kapteinen om bord, Rick Burgess, til NTB.

Han sier at mannskapet setter pris på oppdaget, som har tatt dem til Nordsjøen.

– Det er vår første utplassering og første mulighet til å øve og prøve ut noe av den nye teknologien. Vi synes det er veldig spennende å være her i Nordsjøen. Det er noe vi ikke har fått gjort så mye av i det siste. Men vi er veldig glade for å være her, sier han.

Mannskapet vil få anledning til å forlate skipet under besøket i Oslo – og vil trolig sette sitt preg på byen.

Kystvakten deler torsdag dette bildet fra kystvaktskipet KV Sortland deltar i søket etter vrakdeler fra helikopteret som styrtet utenfor Bergen onsdag kveld.
Les også

Ber om å redusere produksjonen: : – Må sørge for minst mulig risiko

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.