OLJE OG GASS

Handlet for 67,5 milliarder kroner

TØFF OPPGAVE: ¿ Vi forventer at markedet fortsatt vil være stramt, både på norsk sokkel og internasjonalt, sier innkjøpsdirektør i Statoil, Kjell Erik Østdahl.
TØFF OPPGAVE: ¿ Vi forventer at markedet fortsatt vil være stramt, både på norsk sokkel og internasjonalt, sier innkjøpsdirektør i Statoil, Kjell Erik Østdahl. Bilde: Anders J. Steensen
Anders J. Steensen
22. feb. 2007 - 08:00
Vis mer

Innkjøpene i 2006 steg med nesten ni prosent sammenlignet med innkjøpene gjort i 2005.

Kjøper mer norsk

Innkjøpsdirektør Kjell Erik Østdal regner med at Statoil i år kommer til å handle for omtrent samme beløp som i 2006.

Innkjøpene fra bedrifter i Norge øker jevt og trutt. I 2004 sto norske selskaper for 72 prosent, i 2005 74 prosent, mens andelen kom opp i 78 prosent i fjor.

- Dette viser at norsk industri er konkurransedyktig og at Statoils aktiviteter skaper ringvirkninger for samfunnet, sier Østdahl.

Innkjøpene vil holde seg

Aker Kværner Stord var den største leverandøren i fjor. Videre var Vetco Aibel, FMC Technologies, Aker Kværner Offshore Partner og Acergy de største leverandørene. Dette omfatter oppgaver for konstruksjon, modifikasjoner, drifts- og vedlikeholdsoperasjoner, utstyr tiil nye installasjoner samt transporttjenester.

Til tross for at investeringene i Snøhvit vil avta i år, kommer innkjøpsvolumet til å holde det samme nivået.

- Vi regner med en økning igjen i 2009. Da kommer innkjøp til store utbyggingsprosjekter som Gjøa i Nordsjøen og Tyrihans, sier Østdahl.

Samordner anskaffelser

Statoil regner med at kostnadene vil øke på grunn av det stramme arbeidsmarkedet og økte priser på utstyr.

Med enda bedre samordning av innkjøpene på tvers av hele konsernet, blant annet som en følge av at Hydro blir fusjonert, regner Østdahl med at det blir mulig å ha kostnadsveksten under kontroll.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.