OLJE OG GASS

Halvorsen: Olje kan bli forbudt

OLJESTOPP: Finansminister Kristin Halvorsen åpner for at en ny regjeringsavtale, Soria Moria 2, kan sette begrensninger for oljeutvinning på norsk sokkel.
OLJESTOPP: Finansminister Kristin Halvorsen åpner for at en ny regjeringsavtale, Soria Moria 2, kan sette begrensninger for oljeutvinning på norsk sokkel. Bilde: Jarl Fr.Erichsen
11. des. 2007 - 09:45

Halvorsen sier at Norge kan måtte regne med at norske oljeverdier taper seg i verdi på grunn av en streng klimaavtale som Norge skal være en pådriver for å få fram.

Faller i verdi

– Vi vil måtte lage nye prognoser for hvor mye våre olje- og gassverdier er verdt med en ny klimaavtale. For dette vil ha betydning for norsk økonomi, sier hun til VG.

Hun viser til at olje kan få lavere verdi, og at den i verste fall kan bli forbudt.

– Hvis det blir lagt en avgift på olje, vil oljen bli mindre verdt sammenlignet med for eksempel energi fra fornybare kilder. Det samme skjer om kvoteregimet blir strammere. En kan se for seg en situasjon i framtiden hvor i verste fall olje kan bli forbudt og settes i null, sier Halvorsen.

Soria Moria 2

Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) støtter prognosene for at verdien av olje kan synke med en stram klimaavtale.

Halvorsen opplyser at det er viktigere for Norge å lykkes med å stoppe globale klimaendringer enn å pumpe opp all olje. Foreløpig ser hun ingen grunn til å konkludere med at Norge bør redusere oljeutvinningen, men hun åpner for at en ny regjeringsavtale, en Soria Moria 2, kan sette begrensninger. Det blir en diskusjon som skal ta sjenere, varsler finansministeren.

(©NTB)

Vil bruke oljepenger på vei og bane

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.