ENERGI

Halvert Saudautbygging

Både konserndirektør Svein Sundsbø i Elkem som er styreleder i Aktieselskabet Saudefallene og adm. direktør Magne Heimvik i Sunnhordland Kraftlag er skuffet over regjeringens holdning.

Regjeringen foreslår å bygge ut 480 GWh ny kraft i Saudafjellene, mens NVE hadde gått inn for ca. 960 GWh.

Elkem har en eierandel på 85 prosent i aksjeselskapet, mens Sunnhordlad Kraftlag eier resten. Kraftverkene har i dag en produksjon på rundt 1100 GWh. I en pressemelding understreker Sundsbø og Heimvik at de trodde regjeringen ville gå inn for NVEs forslag. De har også fått sterk støtte fra kommuner og fylker, fagforeninger samt industri- og næringslivsorganisasjoner.

Ifølget aksjeselskapet ville utbyggingen gi en miljøvennlig kraft som kunne utvinnes svært skånsomt uten nye magasiner og med minimale naturinngrep. Det er lagt vekt på at inngrepene skal være reversible slik at vannet kan tilbakeføres til elver og bekker.

Regjeringen går mot den såkalte Nordoverføringen, hovedsakelig fra Etne kommune, og overføringen fra Åbødalen i Sauda. Aktieselskapet Saudefallene mener at bortfallet av Åbødalen fører til at økonomien i Saudaprosjektet blir betydelig svekket. De håper derfor at Stortinget under sin behandling vil åpne for en utnytting av vannressursene fra Åbødalen.

Først når endelig konsesjon foreligger, vil Saudefallene gjennomgå alle forutsetninger og endringer for å vurdere om prosjektet er teknisk og økonomisk gjennomførbart.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.