ENERGI

Halvert kapasitet

Den 130 km lange høyspent likestrømsforbindelsen (HVDC) har en kapasitet på 500 MW, omtrent like mye som de øvrige to Skagerrak kablene til sammen. Dette er fra installasjonen på nittitallet.
Den 130 km lange høyspent likestrømsforbindelsen (HVDC) har en kapasitet på 500 MW, omtrent like mye som de øvrige to Skagerrak kablene til sammen. Dette er fra installasjonen på nittitallet. Bilde: Statnett

Skagerrak på halv kapasitetDen 130 km lange høyspent likestrømsforbindelsen (HVDC) har en kapasitet på 500 MW, omtrent like mye som de øvrige to Skagerrak kablene til sammen. Utfallet skyldes et alvorlig sammenbrudd i en transformator ved ilandføringen i Stølen ved Kristiansand.

– Vi hadde allerede en ny transformator i bestilling til dette anlegget. Dette har redusert utetiden fordi det vil være minst ett års leveringstid på slikt utstyr, forteller konserndirektør Håkon Borgen i Statnett. Det er Areva som er leverandør av den nye transformatoren som er planlagt idriftsatt i slutten av oktober.

Eksportsituasjon

Det har stort sett vært eksport ut av Norge i perioden Skagerrak III har ligget ute. Lederen for Statnetts brukerråd, Helge Stanghelle, bekrefter at utfallet hittil neppe har hatt noen vesentlig innvirkning på det norske kraftmarkedet. – Vi har vært heldige med hydrologien i så måte, kommenterer han.

En gjennomgang etter feilen 27. mai frem til 5 august viser at den resterende kapasiteten på 500 MW for Skagerrak-forbindelsen er fullt utnyttet til eksport i ca 85 prosent av tiden etter feilen. Det har ikke vært import-flaskehals på forbindelsen i perioden. Det har heller ikke oppstått noen flaskehals mellom Norge og Sverige over Hasle-snittet som følge av utfallet.

Vest-Danmark har derimot fått en flaskehals mot det øvrige nordiske kraftsystem som følge av at det har oppstått samtidige flaskehalser på både Skagerrak- og KontiSkan-forbindelsen mellom Sør-Sverige og Vest-Danmark.

Gammel feil

Statnett bestilte den nye transformatoren etter at det oppsto en feil i den gamle sommeren 2003. Dette er en trefaset transformator, i motsetning til NorNed-forbindelsen som kommer med enfase transformatorer.

– Det er lavere kostnader forbundet med enfase transformator som reserve sammenlignet med en trefase transformator som reserve, sier Borgen. Statnett vurderer framtidige løsninger for eventuell reservetransformator for Skagerrak forbindelsen.

NorNed blir på 700 MW og skal etter planen settes i drift før utgangen av 2007. – Denne kabelen vil redusere vår sårbarhet i forbindelse med tørrår og utfall, understreker Borgen.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.