ENERGI

Halve virksomheten i utlandet

Ole K. Helgesen
9. mars 2006 - 12:20

Norplans vannkraftvirksomhet i utlandet er et resultat av kompetanse bygget opp i Norge.

- I dag har vi like mye aktivitet ute som hjemme, sier Ove Rusten, fungerende direktør i Norplan.

Konsulentoppdragene florerer ikke akkurat i Norge for tiden. Da hjelper det å ha internasjonal erfaring og oppdrag ute. Halvparten av Norplans omsetning innen vannkraft genereres fra vannkraftprosjekter.

Ove Rusten er overbevist om at selskapet styrker konkurranseevnen ved å operere både ute og hjemme. Samtidig får medarbeiderne utfordrende og varierte oppgaver.

Konsekvensutredninger

Konsekvensutredninger har fått en sentral plass i virksomheten.

- Vi driver omfattende utredninger av både miljømessige og sosiale virkninger av vannkraftutbygging og annen infrastrukturutbygging. I tillegg planlegger vi avbøtende tiltak for å redusere negative virkninger på både mennesker og miljø i de aktuelle områdene.

Lang erfaring

Norplan har operert internasjonalt i 35 år innen blant annet vannkraft og elektrisitetsforsyning. I løpet av disse årene har selskapet gjennomført over 600 oppdrag i mer en 100 land. Omsetningen i utlandet innen energi og miljø ligger på rundt 60-70 millioner kroner årlig.

Multiconsult og Asplan Viak AS er partnere i Norplan for en felles satsing i utlandet. Vannkraftdelen er det Multiconsult som tar seg av.

På flere kontinenter

I Laos har Norplan fungert som rådgiver for utredning av miljøkonsekvenser relatert til utbyggingen av vannkraftverket Nam Theun 2. Dette er et stort kraftverk med en kapasitet på 1070 MW og en fallhøyde på 348 meter.

For å minimalisere de negative konsekvensene for befolkningen i området har selskapet deltatt i utredninger og internasjonale høringsrunder sammen med Verdensbanken og Asiabanken som er med på finansiering av kraftverket.

Afrika

I Etiopia er Norplan hovedansvarlig for utredning av kraftverkene Baro 1 & 2, i en sideelv til den hvite Nilen, samt Karadobi på den blå Nilen. Foreløpige planer indikerer at det vil være mulig med en installert kapasitet på 1000-1500 MW på Karadobi og 170 MW og 480 MW på henholdsvis Baro 1 og Baro 2.

I Kenya er Norplan ansvarlig for to større oppdrag for energiselskapet Kengen.

Oppgradering av Kiambere kraftverket på 144 MW og en studie for å vurdere mulighetene for å øke damhøyden på Masinga Dam. Dammen lagrer vann for alle kraftverkene nedstrøms, og en økning av damhøyden på 2 m vil kunne gi en økt fastkraftproduksjon på rundt 100 GWh per år.

Begge kraftverkene benytter vannet i Tana River, Kenyas største elv og viktigste kraftkilde.

Sør-Amerika

I den Dominikanske Republikk har Norplan inngått en kontrakt med National Institute of Water Resources for byggeledelse for flerbruksprosjektet Guaigui på elven Camu. Prosjektets mål er drikkevannsforsyning til tettstedet La Vega, flomvern, vannkraftproduksjon, irrigasjon og turisme.

Prosjektet omfatter en 76 meter høy steinfyllingsdam, nærmere 760 meter tunneler og et kraftverk på 2 MW. Den totale kontrakten er på 5,2 millioner amerikanske dollar (ca. 34 millioner kroner).

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.