KRAFT

Halve EU kan osmose-fyres

Kjetil Malkenes Hovland
24. nov. 2009 - 10:37

I dag åpnes saltkraftverket på Hurum, hvor Statkraft produserer energi gjennom osmose.

Stein Erik Skilhagen, Statkraft
KRAFTVERKET: Statkrafts Stein Erik Skilhagen viser fram anlegget hvor osmose skal gi energi. Trond Gram

– Her lager vi strøm ved å blande vann! Det viser at løsninger på klimautfordringene kan ligge nærmere enn vi antar, og det gir meg tro på fremtiden, sier konsernsjef Bård Mikkelsen i Statkraft i en pressemelding.

Statkraft håper at pilotanlegget kan følges opp av kommersielle osmosekraftverk alt i 2015. Disse vil trolig være like store som et fotballstadion, og kan gi strøm til 30 000 husstander. Statkraft tror osmose kan gi 1600-1700 TWh elektrisk energi per år.

Det tilsvarer halvparten av EUs energiproduksjon.

Statkraft - Saltkraft, Hurum, Tofte
Det tilsvarer halvparten av EUs energiproduksjon. SALTKRAFT: Dette er Statkrafts osmoseanlegg på Hurum.

– For lite innovasjon

– Jeg syns det er spennende at Statkraft har valgt å bruke ressurser på et så upløyd område. Dette er det første saltkraftverket i verden og et pionerarbeid. Hvis man lykkes med å finne gode membraner og dette fungerer, har man stort potensiale i verden, sier Siri Meling (H) til Teknisk Ukeblad.

– Har Norge tilrettelagt godt nok for slik innovasjon på fornybar energi?

– Skal du måle det på resultatene, kan man ikke si at det er godt nok. Vi mener man bruker altfor lite midler på FoU i dette landet. Dette kommer tilbake i hvert eneste budsjett. Vi mener framtiden bygges gjennom forskning og utdanning, sier Meling.

– Osmose er ett svar

Bellona skal presentere 101 klimaløsninger under klimamøtet i København. De mener osmose er en av disse løsningene.

– Saltkraft er en svært spennende, ny måte å produsere fornybar energi på, sier leder Frederic Hauge, som også er til stede under dagens åpning.

Sammen skal Statkraft og Bellona presentere 101 klimaløsninger i København. Det skjer i et magasin som deles ut på Rema 1000, på et nettsted og på et interaktivt databord under klimamøtet.

Ti års forskning

Det ligger mer enn ti års forskning bak når kronprinsesse Mette-Marit klipper snoren for osmosekraftverket i ettermiddag.

– Jeg vil gratulere Statkraft med åpningen av saltkraftprototypen. Nye energiløsninger er helt nødvendige for å møte klimautfordringene, og jeg er glad for at et norsk selskap ligger i front når det gjelder å utvikle fremtidens energiløsninger, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen ifølge Statkrafts pressemelding.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.